19:56:00

Krem z soczewicy i pieczonej papryki

Przepyszna zupa, która doskonale rozgrzewa podczas tak zimnych i "mokrych" dni jakie mamy obecnie. Poza tym, że doskonale rozgrzewa, syci! Z zalet, które przeważają na jej korzyść powiem Wam, że jest także rewelacyjna w smaku, po prostu pyszności! :)


Potrzebujemy:
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy na nie pokrojoną w kosteczkę cebulkę, imbir i czosnek. Szybko ścieramy marchewkę i również dodajemy do garnka. Chwilę całość przesmażamy, aby dodać im smaku. Dodajemy przyprawy i dalej całość podsmażamy.

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do warzyw, ciągle całość podsmażając. Około 5 minut. Teraz nasze składniki zalewamy bulionem. Dodajemy jeszcze pieczoną paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy do momentu aż soczewica zacznie się rozpadać, wtedy będzie dobrze ugotowana.

Kiedy nasza soczewica już się ugotuje, dodajemy koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystkie składniki na gładki krem. Doprawiamy i podajemy. Tutaj możecie naprawdę zaszaleć. Ja swoją zupę podałam z niepaloną kaszą gryczaną, grzankami z boczku i dużą ilością natki pietruszki. Wyszło bosko! :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...