wtorek, marca 13, 2018

Makaron bucatini w sosie pomidorowym z boczkiem

Makarony wprost uwielbiamy, a te proste i szybkie w sosie pomidorowym to nasz numer 1. Makaron bucatini w sosie pomidorowym z boczkiem to doskonały włoski przepis. Niezwykle proste i szybkie danie makaronowe na obiad.

Makaron bucatini to takie spaghetti z dziurką w środku. Wyglądają jak długie cienkie rurki. Dzieciom ten makaron sprawia wiele radości. Należy jednak gotować go bardzo dokładnie według zaleceń producenta, bo zwyczajnie będzie się Wam rozwalał i efekt będzie żaden. Warto też, żebyście zwrócili uwagę na to, czy makaron nie jest spękany w opakowaniu, bo najzwyczajniej w świecie - też będzie się rozwalał podczas gotowania.

makaron z boczkiem

I najważniejsze: czy jest coś lepszego od podsmażonego boczku? Od zarumienionego bekonu? Coś lepszego w smaku? Chyba nie! :) Przynajmniej ja tak twierdzę.

makaron bucatini


Potrzebujemy:
Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i na niej podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy już zmiękną dodajemy, boczek i dalej podsmażamy. Boczek należy zarumienić. Teraz na patelnię dodajemy krem balsamiczny oraz pomidory, które lekko rozgniatamy szpatułką. Dodajemy również cukier, paprykę, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem do momentu aż pomidory się rozpadną, co jakiś czas całość dokładnie mieszamy. 

Makaron na obiad gotujemy wg wskazówek producenta, po ugotowaniu odlewamy 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, resztę odcedzamy. 

Gotowy makaron bucatini mieszamy razem z sosem i odlaną wodą z makaronu. 

Makaron bucatini  w sosie pomidorowym z boczkiem podany na talerzu posypujemy serem i natką pietruszki.

1 komentarz:

Miłego dnia!