16:03:00

Miodownik bez pieczenia

To zupełnie nowe połączenie smaków w cieście bez pieczenia. Uwielbiam ciasta bez pieczenia, bo podstawę stanowią herbatniki, których nie muszę piec. Do tego 2 rodzaje mas, dla zrównoważenia smaków i miodowa posypka. Tak! Miodowa posypka z przepysznego, subtelnego w smaku miodu migdałowego Huzar z serii "Smaki świata"


Potrzebujemy:
Krem budyniowy:

Krem śmietanowo - orzechowy:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 garść orzechów, u mnie pekany
  • 1 łyżka miodu migdałowego Huzar
  • 1 łyżka żelatyny + odrobina wrzątku
Chrupka miodowa:
Ponadto:
  • około 400 g herbatników
  • 250 g kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki

Pierwszym etapem będzie przygotowanie masy budyniowej, a dokładnie półproduktów. Na samym początku wyjmijcie sobie masło z lodówki. Musi być ono w takiej samej temperaturze jak wystudzony budyń. Macie wtedy gwarancję, że masa na pewno się nie zważy. 

Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy i łyżkę mąki, resztę zagotowujemy. Do gorącego mleka wlewamy naszą mieszankę i energicznie całość mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. 

Masło (musi być w tej samej temperaturze co budyń) miksujemy z miodem. Dodajemy do niego po łyżce budyniu, który za każdym razem musi być dobrze wmiksowany w masło. Działamy tak do samego końca budyniu.

Teraz foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, najlepiej 2 warstwami (wtedy łatwiej jest wyjąć ciasto z foremki, a takie pięknie prezentuje się na paterze) Na dnie układamy warstwę z herbatników. Na niej rozsmarowujemy masę budyniową. Przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.


Drugą warstwę herbatników smarujemy dżemem i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.

Teraz przygotowujemy miodową chrupkę.

W rondelku podgrzewamy cukier z miodem i wodą. Podgrzewamy całość do momentu, aż osiągnie ona temperaturę 149 stopni C i stanie się bursztynowa. Cukier z miodem i wodą będą mocno bomblować podczas gotowania. Kiedy całość osiągnie temperaturę 149 stopni C, wyłączamy źródło ciepła i dodajemy sodę, którą energicznie należy zamieszać trzepaczką, do połączenia składników, nie za długo, bo zniszczą się bąbelki. Masę szybko przelewamy do dużej miski wyłożonej folią aluminiową, posmarowaną olejem. Nasz plaster miodu zostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu, wyjmujemy go z miski i kruszymy tłuczkiem. Pokruszony honeycomb zamykamy w szczelnym pojemniku, ponieważ w zetknięciu z wilgocią zlepi się w 1 całość i przestanie chrupać. Będziemy potrzebować chrupki następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną.

Przejdźmy do masy śmietanowej.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy miód, kakao i rozpuszczoną żelatynę , całość miksujemy do połączenia się składników. 

Orzechy siekamy lekko nożem i dodajemy do śmietany. Należy już je tylko przemieszać delikatnie łyżką. 

Masę śmietanową wykładamy na trzecią warstwę herbatników i rozsmarowujemy. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 


Następnego dnia na ciasto wysypujemy nasze miodowe chrupki i ozdabiamy orzechami. 

Ciasto świetnie prezentuje się na świątecznym stole. 



1 komentarz:

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...