17:43:00

Pierś z kurczaka pod marchewkowo - groszkową pierzynką

Bardzo soczyste piersi z kurczaka (brzmi niewiarygodnie?).  Marchewkowo - groszkowa pierzynka plus majonez to doskonała ochrona przed tym, aby mięso nie wysuszyło się. Ba! Oprócz tego, że mięso nie wysuszy się i będzie doskonale wilgotne, zyska wiele smaku z warzyw. Warto wypróbować. Danie jest lekkie i posmakuje każdemu. Jeżeli chodzi o groszek, który bywa zmorą (Tak, również u mnie, ale do czasu! Do czasu, w którym wypróbowałam groszku marki Bonduelle! Konkurencja może się schować w głęboką dziurę! :) )


Potrzebujemy:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 4 łyżki majonezu
  • 500 g marchewki
  • 1 puszka groszku Bonduelle
  • sól, pieprz

Piersi kroimy wzdłuż na połówki, oprószamy solą i pieprzem.

Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i smarujemy majonezem.

Marchew ścieramy na tarce, na malutkich oczkach. Groszek odsączamy z zalewy. 

Mięso posypujemy wymieszaną marchewką z groszkiem. Całość oprószamy solą i pieprzem, zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopniach C.

Podajemy na przykład z pure ziemniaczanym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...