poniedziałek, marca 26, 2018

Pierś z kurczaka pod marchewkowo - groszkową pierzynką

Bardzo soczyste piersi z kurczaka (brzmi niewiarygodnie?).  Marchewkowo - groszkowa pierzynka plus majonez to doskonała ochrona przed tym, aby mięso nie wysuszyło się. Ba! Oprócz tego, że mięso nie wysuszy się i będzie doskonale wilgotne, zyska wiele smaku z warzyw. Warto wypróbować pierś z kurczaka z majonezem. Danie z piersi kurczaka z marchewką jest lekkie i posmakuje każdemu. Jeżeli chodzi o groszek, który bywa zmorą (Tak, również u mnie, ale do czasu! Do czasu, w którym wypróbowałam groszku marki Bonduelle! Konkurencja może się schować w głęboką dziurę! :) )

pierś z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrzebujemy:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 4 łyżki majonezu
  • 500 g marchewki
  • 1 puszka groszku Bonduelle
  • sól, pieprz
pierś z kurczaka zapiekana pod marchewką z majonezem

Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na połówki, oprószamy solą i pieprzem.

Układamy mięso z kurczaka w naczyniu żaroodpornym i smarujemy majonezem.

Marchew ścieramy na tarce, na malutkich oczkach. Groszek odsączamy z zalewy. 

Mięso z kurczaka posypujemy wymieszaną marchewką z groszkiem. Całość oprószamy solą i pieprzem, zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopniach C.

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką podajemy na przykład z pure ziemniaczanym.

pierś z kurczaka z majonezem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)