wtorek, marca 06, 2018

Placuszki z bryndzą i sosem z rydzów



Placki z serem i sosem



Delikatne kremowe placuszki z bryndzą i sosem z rydzów to niesamowite danie, które zadowoli nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. Placki same w sobie niesamowicie rozpływają się w ustach, a sos jest przepyszny.

Zarówno bryndzę jak i rydze w zalewie dostaniecie w najpyszniejszym górskim sklepie internetowym. Wyroby Naturalne to numer 1 specjalizujący się w górskich przysmakach. W razie, gdybyście nie znaleźli tego, czego potrzebujecie, wystarczy napisać i wszystko da się załatwić. :) 

Placki z bryndzy mają strukturę chmurki. Nawet nie przypuszczałam, że mogą wyjść tak niesamowicie delikatne. Bryndza według mnie to wspaniały ser i jeżeli tylko macie okazję zaopatrujcie się w nią! Warto! :)

Na grzyby!


Rydze w zalewie solonej to grzyby jadalne, które są sprężyste, ich struktura i smak jest w całości zachowany. O tej porze roku warto po nie sięgnąć, właśnie w tej postaci. Grzybobranie to zdecydowanie nie moja bajka, nie lubię chodzić na grzyby i wolę konsumować grzyby, które ktoś gdzieś zebrał.

placki z bryndzą


Przepis na placki



Potrzebujemy:

  • 500 g kremowego serka
  • 150 g bryndzy Wyroby Naturalne
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Jak przygotować rydze?


  • 1/2 słoika rydzów w solonej zalewie Wyroby Naturalne
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz
rydze w słonej zalewie

Składniki na placuszki z bryndzą łączymy ze sobą dokładnie i smażymy małe placki na patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. 

Przejdźmy do przygotowania sosu z grzybów.

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z przemytymi rydzami w zalewie pokrojonymi w paski. 
Smażymy grzyby z cebulą do momentu, aż rydze zmiękną.

Na koniec do sosu grzybowego dodajemy jogurt naturalny oraz cukier i pieprz. Lekko podgrzewamy uważając, żeby sos się nie zważył.

Placki z bryndzy z sosem z grzybów podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!