10:30:00

Rolada marchewkowa z serkiem i kiełbasą

Marchewkowa rolada idealnie będzie prezentowała się na świątecznym stole. Nie używamy do jej przygotowania mąki - zatem jest to wypiek bezglutenowy, bez zapychaczy. Doskonałe nadzienie z najlepszego pod słońcem twarożku ze świeżym koperkiem.


Potrzebujemy:

  • 500 g obranej marchewki
  • 4 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Nadzienie:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy chwilę drobno posiekany czosnek. Do czosnku dodajemy utartą na małych oczkach marchew, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości i odparowania całego soku z marchwi.

Tak przygotowaną marchewkę odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie, kiedy marchew się studzi dużą standardową blaszkę wykładamy sobie papierem do pieczenia, możemy również w tym czasie przygotować nadzienie. Koperek i paprykę drobno siekamy i dodajemy do twarożku. Doprawiamy go solą i pieprzem. Kiełbasę należy pokroić w cienkie plasterki.

Do wystudzonej marchewki dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. 

Ubite białka delikatnie mieszamy z marchewką. Całość wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut.

Po upieczeniu zawijamy roladę w ściereczkę, aby nadać jej kształt.

Czekamy do momentu aż rolada się wystudzi.

Wystudzone ciasto marchewkowe rozwijamy, smarujemy twarożkiem, układamy na nim plasterki kiełbasy i zwijamy dłuższym bokiem dość ściśle. Odstawiamy do lodówki zawinięte w papier na którym się piekła.

Podajemy na łożu z sałaty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...