piątek, marca 23, 2018

Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą

rolada szpinakowa

Nietypowe potrawy wielkanocne - Wielkanoc 2020


Potrawy wielkanocne to wyzwanie w każdym domu. Święta wielkanocne to nie tylko życzenia wielkanocne, jajka wielkanocne, kartki wielkanocne, ale również wielkanocne potrawy. Wspaniała propozycja na wielkanocny obiad to wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą. Jeżeli poświęcicie jej chwilę na przygotowanie - rolada ze szpinakiem odpłaci Wam się znakomitym smakiem. Rolada ziemniaczana jest wyrazista w smaku, doskonale kremowa, po prostu przepyszna. Dania wielkanocne na ciepło to główny punkt obiadu na przykład w poniedziałek wielkanocny. Biała kiełbasa nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Potrawy na wielkanocny stół bez białej kiełbasy? No żadna! :) Dlatego biała kiełbasa to żurek, czy barszcz biały, ale można zrobić z niej też inne dania mięsne z białej kiełbasy. Coś czego z pewnością większość nie próbowała i można rodzinę zaskoczyć pysznym wielkanocnym daniem!

Dania z ziemniaków


Ziemniaki pieczone, ziemniaki z piekarnika, faszerowane ziemniaki, ziemniaki w mundurkach, smażone ziemniaki, to potrawy z ziemniaków, które smakują każdemu. Obiad z ziemniakami jest to często taki deficytowy obiad, który robimy, kiedy już w naszych spiżarniach świeci pustkami, ale ziemniaki mimo wszystko zawsze mamy.

Ziemniaki odmiany

I to odwieczne pytanie: "Ile gotować ziemniaki?". Ziemniaki gotują się różnie. W zależności od odmiany, to ona głównie determinuje czas gotowania, a także to czy gotujemy ziemniaki w szybkowarze, czy po prostu w zwykłym garnku z pokrywką, albo bez pokrywki, wlewając zimną, czy gotującą się wodę. Jest wiele czynników i nie da się jednoznacznie określić czasu - ziemniaki gotujemy do miękkości.

Sprawdzone przepisy na obiad:



dania wielkanocne na ciepło


Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą - składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 2 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania
  • 240 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g serka naturalnego (z wiaderka)
  • 100 g mozzarelli

Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą - wykonanie:

Ziemniaki (mogą być to czerwone ziemniaki, fioletowe ziemniaki, słodki ziemniak, albo po prostu nasz rodzimy żółty ziemniak) na roladę obieramy i ścieramy na talarki na mandolinie.

Foremkę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy równomiernie warstwę parmezanu. Na niej układamy talarki ziemniaczane, tak żeby ziemniaki nachodziły na siebie do mniej więcej połowy wysokości plastra. Na ziemniaki wysypujemy pozostałą szklankę parmezanu i wkładamy całość do piekarnika na 30 minut. Pieczemy je w 200 stopniach C. Pieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na moment.

Szpinak mrożony przesmażamy na łyżce oliwy z przeciśniętym czosnkiem. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Musi nam z niego odparować cała woda. Możemy również zrobić szpinak z jajkiem, jeśli tak lubicie.

Przestudzony szpinak łączymy z serkiem naturalnym i smarujemy nim nasze pieczone ziemniaki w piekarniku.

Na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej obraną z osłonki i posiekaną białą kiełbasę. Całość dobrze wysmażamy, następnie przekładamy na roladę posmarowaną serkiem ze szpinakiem. Na kiełbasę rozsypujemy rozdrobnioną mozzarellę. 

Roladę ziemniaczaną zwijamy dłuższym bokiem, tak aby była dłuższa  i niższa :)

Zapiekamy roladę ziemniaczaną z farszem przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.


4 komentarze:

  1. Witam cię radośnie w ten słoneczny dzień wow jestem pod ogromnym wrażeniem tego Co prezentujesz i aranżacji zdjęcia Przepięknie to wygląda potrawa prezentuje się genialnie dosłownie Ślinka mi cieknie jestem dopiero co po obiedzie ale chętnie bym skonsumować to co tutaj pokazujesz Chętnie to wypróbuję u siebie w domu is kosztuje bo naprawdę wygląda mega pozdrawiam cię bardzo serdecznie Życzę przyjemnej niedzieli i mnóstwa kulinarnych inspiracji


    Gdybyś miała ochotę to serdecznie zapraszam Cię na bloga swojej Przyjaciółki , która również jak i Ty chwyta piękne obrazy w swój obiektyw i pisze posty płynące prosto z serca dla drugiego człowieka .

    ---> odnowionaja.blogspot.com

    Pozdrawiam bardzo serdecznie Sylwia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, mam pytanie, czy kiełbasa ma być surowa?czy parzona? I w jakiej ilości? N igdzie nie znalazłam takiej co w przepisie

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger