11:49:00

Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą

Wspaniała propozycja na wielkanocny obiad. Jeżeli poświęcicie jej chwilę na przygotowanie - ona odpłaci Wam się znakomitym smakiem. Jest wyrazista w smaku, doskonale kremowa, po prostu przepyszna.


Potrzebujemy:

  • 6 ziemniaków
  • 2 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania
  • 240 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g serka naturalnego (z wiaderka)
  • 100 g mozzarelli
Ziemniaki obieramy i ścieramy na plasterki na mandolinie.

Foremkę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy równomiernie warstwę parmezanu. Na niej układamy plasterki ziemniaków, tak żeby nachodziły na siebie do mniej więcej połowy wysokości plastra. Na ziemniaki wysypujemy pozostałą szklankę parmezanu i wkładamy całość do piekarnika na 30 minut. Pieczemy je w 200 stopniach C.

Szpinak przesmażamy na łyżce oliwy z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy go solą i pieprzem. Musi nam z niego odparować cała woda. 

Przestudzony szpinak łączymy z serkiem naturalnym i smarujemy nim nasz upieczony podkład ziemniaczany. :)

Na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej obraną z osłonki i posiekaną białą kiełbasę. Całość dobrze wysmażamy, następnie przekładamy na roladę posmarowaną serkiem ze szpinakiem. Na kiełbasę rozsypujemy rozdrobnioną mozzarellę. 

Roladę zwijamy dłuższym bokiem, tak aby była dłuższa  i niższa :)

Zapiekamy całość przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...