11:49:00

Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą

Wspaniała propozycja na wielkanocny obiad to wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą. Jeżeli poświęcicie jej chwilę na przygotowanie - rolada z ziemniaków odpłaci Wam się znakomitym smakiem. Rolada ziemniaczana jest wyrazista w smaku, doskonale kremowa, po prostu przepyszna. Biała kiełbasa nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Co to za Wielkanoc bez białej kiełbasy? No żadna! :) Dlatego biała kiełbasa to żurek, czy barszcz biały, ale można zrobić z niej też inne danie z białej kiełbasy. Coś czego z pewnością większość nie próbowała i można rodzinę zaskoczyć pysznym wielkanocnym daniem! 

rolada ziemniaczana na święta

Potrzebujemy:
  • 6 ziemniaków
  • 2 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania
  • 240 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g serka naturalnego (z wiaderka)
  • 100 g mozzarelli
Ziemniaki na roladę obieramy i ścieramy na plasterki na mandolinie.

Foremkę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy równomiernie warstwę parmezanu. Na niej układamy plasterki ziemniaków, tak żeby nachodziły na siebie do mniej więcej połowy wysokości plastra. Na ziemniaki wysypujemy pozostałą szklankę parmezanu i wkładamy całość do piekarnika na 30 minut. Pieczemy je w 200 stopniach C.

Szpinak przesmażamy na łyżce oliwy z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy go solą i pieprzem. Musi nam z niego odparować cała woda. 

Przestudzony szpinak łączymy z serkiem naturalnym i smarujemy nim nasz upieczony podkład ziemniaczany. :)

Na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej obraną z osłonki i posiekaną białą kiełbasę. Całość dobrze wysmażamy, następnie przekładamy na roladę posmarowaną serkiem ze szpinakiem. Na kiełbasę rozsypujemy rozdrobnioną mozzarellę. 

Roladę ziemniaczaną zwijamy dłuższym bokiem, tak aby była dłuższa  i niższa :)

Zapiekamy roladę ziemniaczaną z farszem przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

danie z białą kiełbasą na wielkanoc

3 komentarze:

  1. Witam cię radośnie w ten słoneczny dzień wow jestem pod ogromnym wrażeniem tego Co prezentujesz i aranżacji zdjęcia Przepięknie to wygląda potrawa prezentuje się genialnie dosłownie Ślinka mi cieknie jestem dopiero co po obiedzie ale chętnie bym skonsumować to co tutaj pokazujesz Chętnie to wypróbuję u siebie w domu is kosztuje bo naprawdę wygląda mega pozdrawiam cię bardzo serdecznie Życzę przyjemnej niedzieli i mnóstwa kulinarnych inspiracji


    Gdybyś miała ochotę to serdecznie zapraszam Cię na bloga swojej Przyjaciółki , która również jak i Ty chwyta piękne obrazy w swój obiektyw i pisze posty płynące prosto z serca dla drugiego człowieka .

    ---> odnowionaja.blogspot.com

    Pozdrawiam bardzo serdecznie Sylwia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, mam pytanie, czy kiełbasa ma być surowa?czy parzona? I w jakiej ilości? N igdzie nie znalazłam takiej co w przepisie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...