17:52:00

Wiosenny jabłecznik bez pieczenia

Bardzo proste, łatwe i szybkie ciasto, które swoim żywo zielonym kolorem przypomina mi, że już za niedługi czas zawita do nas wiosna! :) Na szczęście, bo już mam dosyć mrozów i szarości otaczającej nas z każdej strony. Jabłecznik bez pieczenia, który chcę Wam zaprezentować nie wymaga zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się świetnie prezentował na stole wielkanocnym.


Potrzebujemy:

  • 300 g herbatników maślanych
  • 6 jabłek 
  • 3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku
  • 330 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. Odciskamy sok.

Utarte jabłka mieszamy z tężejącą galaretką.

Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Na dno wykładamy herbatniki i wylewamy naszą masę jabłkową. Przykrywamy je druga warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy na koniec żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ja najpierw moczę ją w ziemnej wodzie i na chwilę wstawiam do mikrofalówki. Żelatynę dodajemy jednolitym strumieniem do miksowanej śmietany. Smarujemy herbatniki od razu i wkładamy całość do lodówki. Najlepiej na całą noc.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...