niedziela, marca 04, 2018

Wiosenny jabłecznik bez pieczenia

Bardzo prosta, łatwa i szybka szarlotka bez pieczenia, która swoim żywo zielonym kolorem przypomina mi, że już za niedługi czas zawita do nas wiosna! :) Na szczęście, bo już mam dosyć mrozów i szarości otaczającej nas z każdej strony. Jabłecznik bez pieczenia, który chcę Wam zaprezentować nie wymaga zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się świetnie prezentował na stole wielkanocnym.

Szarlotka bez pieczenia to kilka kroków do uzyskania pełni szczęścia, autentycznie! :) Ta szarlotka z bitą śmietaną przygotowana była na przyjazd mojego kuzyna z żoną i kuzyn bardzo chwalił, że ten mój pomysł na jabłecznik z galaretką jest naprawdę genialny! Bardzo miło słyszeć takie słowa, dlatego polecam jabłecznik z bitą śmietaną bez pieczenia, bo warto dla jego smaku i wyglądu.

szarlotka bez pieczenia

Do przygotowania wiosennego jabłecznika bez pieczenia potrzebujemy:
  • 300 g herbatników maślanych
  • 6 jabłek 
  • 3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku
  • 330 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku
szarlotka z galaretką

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Jabłka na szarlotkę bez pieczenia obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. Odciskamy sok.

Utarte jabłka na jabłecznik bez pieczenia mieszamy z tężejącą galaretką.

Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Na dno wykładamy herbatniki i wylewamy naszą masę jabłkową. Przykrywamy je druga warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy na koniec żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ja najpierw moczę ją w ziemnej wodzie i na chwilę wstawiam do mikrofalówki. Żelatynę dodajemy jednolitym strumieniem do miksowanej śmietany. Smarujemy herbatniki od razu i wkładamy szarlotkę z bitą śmietaną do lodówki. Najlepiej na całą noc.

jabłecznik z bitą śmietaną

6 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Pokazałem przepis żonie. Będzie robione

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, orzeźwiające ciasto, które znika w mgnieniu oka. :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie a z pewnością jeszcze lepiej smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre zrobiłam wczoraj i już połowy nie ma 😋

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawie wygląda , być może powstanie ne ewencie Sympatii w Warszawie już niedługo.

    OdpowiedzUsuń

Miłego dnia!