08:36:00

Kurczak po hiszpańsku z pikantną kiełbasą

Kurczak po hiszpańsku w oryginale robiony jest z kiełbasą chorizo, ale mamy tutaj u siebie niebywale wspaniały jego zamiennik, a może nawet brata lub siostrę. Otóż, marka Duda wprowadziła niedawno na rynek serię kiełbasek śniadaniowych, wśród których możecie znaleźć pikantne kiełbaski. Te pikantne kiełbaski znakomicie nadają się na śniadanie, grilla, czy właśnie do przygotowania takiej potrawy! :)


Potrzebujemy:

  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g pikantnych kiełbasek Duda
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Ćwiartki dzielimy sobie na dwie części i nacieramy je solą, pieprzem i połową papryki. Odstawiamy.


Cebulę kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, solimy ją i szklimy. W międzyczasie czosnek kroimy na cienkie plasterki i również dodajemy na patelnię.
Kiedy nasza cebula już się zeszkli, na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki kiełbaski oraz koncentrat i drugą połowę słodkiej papryki. Całość razem przesmażamy około 1 minutę, po czym układamy na cebuli nasze kawałki kurczaka. Obsmażamy z obydwu stron, razem z cebulą. 

Dolewamy odrobinę wody i dusimy około 1 godzinę. 

Finalnie mamy mięsko w przepysznym sosie, który możemy podać na wiele sposobów, u nas z ziemniakami. Cudo! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...