17:15:00

Makaron w sosie szpinakowo - serowym

Podam Wam przepis na prosty sos do makaronu. Wystarczy szpinak, ser, udka, śmietanka i kilka innych składników, aby powstało przepyszne danie. Makarony chyba lubi każdy z nas, zwykle są szybkie w przygotowaniu, najlepiej smakują od razu po podaniu, sycą na długo. 


Potrzebujemy:
  • 2 kacze udka
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka utartego oscypka Wyroby Naturalne 
  • sól, pieprz
  • 400 g makaronu linguine 
Udka dusimy na patelni do miękkości, co jakiś czas podlewając je wodą, aby się nie przypaliły. 

Kiedy mięso zaczyna odchodzić od kości, wyjmujemy je i odstawiamy, żeby nieco ostygły.

Na tę samą patelnię dodajemy szpinak i rozgniecione ząbki czosnku. Całość podgrzewamy do momentu, aż cała woda nam odparuje. Do odparowanego szpinaku z czosnkiem dodajemy oddzielone od kości mięso i zalewamy całość śmietanką. Całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. 

W międzyczasie gotujemy makaron al dente.

Do ugotowanego makaronu dodajemy nasz sos i wsypujemy starty ser. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...