20:40:00

Odrywany chlebek ziołowy

Ten fantastyczny chlebek musiał znaleźć się również u mnie. Ciasto drożdżowe jest stałym punktem programu tego wypieku, ale to, czym posmarujecie chlebek to tylko Wasz wybór! :) I to jest piękne!
Świeże zioła to zapachy mojej kuchni - uwielbiam je i nie wyobrażam sobie bez nich życia, a przede wszystkim gotowania. Najlepsze zioła jakie możecie kupić w sklepach to te od Baziółka


Potrzebujemy:

  • 450 g mąki pszennej 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jaja
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
Ziołowe masełko:

  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 100 g oscypka lub innego twardego sera
  • sól, pieprz

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z cukrem.

Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do nich rozpuszczone drożdże, masło, wodę i jaja. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.

Podczas, gdy ciasto wyrasta należy przygotować ziołową pastę, którą będziemy smarować surowe ciasto.

Do masła wsypujemy lekko przesiekane zioła oraz posiekane ząbki czosnku. Wszystko blendujemy na gładką masę.

Do zblendowanej masy dodajemy sól, pieprz i utarty ser. Dokładnie mieszamy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości wielokrotności wysokości keksówki. Przykładowo: jeżeli Wasza keksówka ma 7 cm wysokości, prostokąt na jaki rozwałkujecie ciasto musi mieć 14 lub 21 cm (oczywiście mniej więcej). Prostokąt smarujemy naszą ziołową pastą i tniemy na paski (takie jaka jest wysokość naszej keksówki). Paski nakładamy na siebie. Teraz z poukładanych na sobie pasków wycinamy kawałki, które pionowo będziemy układać do keksówki.

Wypełnioną keksówkę odkładamy jeszcze w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby ciasto się napuszyło.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...