środa, kwietnia 25, 2018

Paprykarz jaglany z wędzonym serem

Pasta śniadaniowa z wędzonym serem, którą możecie przygotować w kilka chwil, a będzie ona ciekawą odskocznią od mięsnych dodatków. Paprykarz jaglany z wędzonym serem to bardzo dobra opcja pasty na kanapki dla wegetarian. Wędzony oscypek dodaje jej niezwykłego smaku. Jeżeli chcecie zastąpić w czymś mięso - spokojnie posilcie się właśnie oscypkiem. Oprócz smaku sera doda wędzonego aromatu, który bardzo kojarzy się po prostu z mięsem. Dzięki temu zyskacie paprykarz wegetariański z pięknie podkreślonym smakiem jaki daje wędzony ser.

wegetariańskie śniadanie

Potrzebujemy:
  • 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 i 1/2 szklanki wody do gotowania kaszy
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 świeżego pomidora malinowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 płaskie łyżki miodu, ja użyłam miodu wrzosowego od Wyroby Naturalne 
  • 1 szklanka startego na małych oczkach oscypka Wyroby Naturalne
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie. Najpierw wrzątkiem, później długo pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, dosypujemy sól i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pamiętajmy, że kaszy jaglanej nie mieszamy podczas gotowania.

Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną studzimy.

Po ostudzeniu całość rozdrabniamy widelcem, dodajemy posiekanego drobno pomidora, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, miód, starty ser, oliwę oraz przyprawy: sól i pieprz. Paprykarz z kaszą jaglaną dokładnie mieszamy i podajemy na kanapkach.

paprykarz wegetariański

paprykarz z kaszą jaglaną

jak ugotować kaszę jaglaną



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!