14:48:00

Puszysty placek z cebulą i szynką

Idealna przegryzka na piknik! Doskonałe, bardzo puszyste ciasto, które uzyskuje naprawdę świetny smak dzięki nasączeniu go sosem jajecznym oraz wspaniałym dodatkom.

Podsmażona cebula z szynką to nadzienie idealne. Smakuje wybornie w każdym zestawieniu. Spróbujcie i nie martwcie się, że wychodzi duża blacha, bo znika w mig!



Potrzebujemy:
Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g roztopionego masła
  • 300 ml ciepłego mleka

Sos:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Dodatki:


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i rozrobione drożdże.

Wyrabiamy ciasto i odkładamy je do podwojenia objętości. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czerwoną cebulę pokrojoną w półplasterki. Na patelnię dodajemy również sól i cukier. Powoli karmelizujemy naszą cebulkę. Kiedy ta stanie się już miękka na patelnię dorzucamy szynkę pokrojoną w kosteczkę oraz pieprz. Całość chwilę podsmażamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka miksujemy z łyżką jogurtu, solą i pieprzem.

Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rozsmarowujemy ciasto, bo jest ono dość rzadkie i wałkowanie mija się z celem :)

Na ciasto wylewamy rozbełtane jajka i rozsmarowujemy po całości.

Na sos wysypujemy cebulę usmażoną z szynką. Tak przygotowany placek odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut

Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...