11:33:00

Soczysta pierś z kurczaka w sosie miodowo - musztardowym na grilla

Już od jakiegoś czasu pogoda pozwala nam na szaleństwa na powietrzu. Grillowanie to chyba już nasz sport narodowy. Cały czas tworzone są nowe pomysły na to jak przygotować kolejne smakołyki. Są to już nie tylko kiełbaski, kaszanka i karkówka, ale przede wszystkim różnorodne dania, które przygotowywane są w folii aluminiowej. Czy to zdrowe, czy nie, nie będę ani potwierdzać, ani zaprzeczać, bo zwyczajnie nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. :)

Dziś proponuję niezwykle soczystą pierś z kurczaka z papryką, mozzarellą i cudownym sosem. Danie nie będzie zarumienione, ani chrupiące, choć przygotowywane na grillu. Jeżeli chcecie bardziej chrupiące rzeczy, przygotujcie taką pierś z kurczaka w formie szaszłyków w dokładnie takim samym sosie. Wystarczy ponabijać mięso na długie patyczki i posmarować sosem przed i w trakcie pieczenia.


Potrzebujemy:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Sos:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu, ja użyłam Miodu lawendowego Huzar
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka oliwy 
  • sól, pieprz


Pierś z kurczaka nacinamy do 2/3 wysokości co 1 cm.

Mozzarellę kroimy w plasterki, a paprykę w słupki.

Ponacinaną pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, przekładamy obydwa kawałki na folię aluminiową, tak dużą, aby zrobić paczuszkę, w której będzie dusiło się mięso. 

Pierś nadziewamy mozzarellą i papryką w miejscach nacięć.

Nadzianą pierś smarujemy sosem, który przygotowujemy z podanych wyżej składników.

Folię zawijamy jak papierową torebkę i wkładamy na grilla na około 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...