17:13:00

Omlet z kiełbasą i pieczarkami

Uwielbiam kombinować przy śniadaniach. Szczególnie moich ulubionych z użyciem jajek, bo tutaj mam bardzo szeroki wachlarz możliwości. Jeszcze mam tak wiele pomysłów, że zaskoczę Was nie raz! Dzisiaj proponuję mega pyszne śniadanko, które doda Wam niesamowitej porcji energii.


Potrzebujemy:

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią kiełbasę pokrojoną w kawałki (najpierw kroję plastry, a te z kolei na 4 części), następnie dorzucamy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę i całość podsmażamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy na patelnię razem z masłem. Całość lekko solimy i dusimy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Smażymy wszystko po odparowaniu wody jeszcze przez minutę i ściągamy nasz "farsz" na talerzyk. 

Jajka lekko rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy około 20 s (bez mieszania, oczywiście), następnie rozkładamy równomiernie na omlecie nasze nadzienie. Na 1/2 omleta rozkładamy mozzarellę. Smażymy całość do momentu ścięcia się jajek. Omlet delikatnie zsuwamy na talerz i składamy na pół. Posypujemy świeżą bazylią i szczypiorkiem. Podajemy z tostami z masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...