niedziela, maja 06, 2018

Omlet z kiełbasą i pieczarkami

Śniadania traktuję w szczególny sposób. Ulubione śniadania z użyciem jajek przygotowuję na wiele sposobów. Tym razem podam Wam mój sprawdzony sposób na omlet z kiełbasą i pieczarkami. Jeszcze mam tak wiele pomysłów, że zaskoczę Was nie raz! Wiejskie jajka są tak pyszne, że niewielka ilość dodatków potrafi sprawić, że nasze śniadania po prostu RZĄDZĄ! Dzisiaj proponuję mega pyszne śniadanie, które doda Wam niesamowitej porcji energii. Omlet na słono robię przynajmniej raz w tygodniu.
Tak na marginesie, moim ulubionym połączeniem jest jajecznica z bekonem - istny obłęd!

omlet z pieczarkami

Potrzebujemy:
omlet z szynką

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią kiełbasę pokrojoną w kawałki (najpierw kroję plastry, a te z kolei na 4 części), następnie dorzucamy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę i całość podsmażamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy na patelnię razem z masłem. Całość lekko solimy i dusimy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Smażymy wszystko po odparowaniu wody jeszcze przez minutę i ściągamy nasz "farsz" na talerzyk. 

Jajka lekko rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy około 20 s (bez mieszania, oczywiście), następnie rozkładamy równomiernie na omlecie nasze nadzienie. Na 1/2 omleta rozkładamy mozzarellę. Smażymy całość do momentu ścięcia się jajek. Omlet delikatnie zsuwamy na talerz i składamy na pół. Omlet na słono posypujemy świeżą bazylią i szczypiorkiem. Omlet z kiełbasą i pieczarkami podajemy z tostami z masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)