09:43:00

Orzechowe ciasteczka z konfiturą kokosową

Te ciasteczka w połowie są dziełem dziecka. :) Oskarek, mój Synek, dzielnie mielił orzechy, aby mama zrobiła coś orzechowego. Ręczna maszynka do orzechów zrobiła furorę. Znalazłam ją jakiś czas temu na targu staroci i tym samym - zyskała nowe życie. Hurra!

Obłędnie kruche ciasteczka orzechowe z doskonałym nadzieniem w postaci konfitury z kokosa to poezja! 

Ja jestem zakochana w konfiturze z kokosa, którą zamawiam ze sklepu Kuchnie Świata. Jest przepyszna w smaku, kremowa i najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. Jeżeli jesteście fanami kokosa - bardzo polecam! :)



Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonych orzechów (u mnie pekany i fistaszki)
  • 140 g cukru pudru
  • 240 g zimnego masła
Nadzienie:


Z podanych składników zagniatamy kruche orzechowe ciasto. Robimy to bardzo szybko, aby nie ocieplić zbytnio składników.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby mogło się schłodzić.

Po chłodzeniu wyjmujemy po porcji ciasta i obficie podsypując blat wałkujemy ciasto i wycinamy szklanką krążki. Z połowy krążków wycinamy kieliszkiem dziurkę, przez którą widoczna będzie nasza konfitura. 

Ciasteczka są niezwykle delikatne, trzeba obchodzić się z nimi jak z przysłowiowym "jajkiem" ;) 

Przekładamy nasze ciastka na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy po 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Po upieczeniu zostawiamy je na blaszkach do momentu wystudzenia się, ponieważ ciepłe będą się rozpadać i to nie jest oznaka niedopieczenia. :)

Wystudzone ciasteczka przekładamy konfiturą kokosową i posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...