09:01:00

Truskawkowa mrożona kawa

Nadchodzi fala upałów, a podczas takich ciepłych dni chciałoby się wypić coś schłodzonego, orzeźwiającego i absolutnie pysznego! :) Na taką okazję zawsze mam w zamrażarce owoce, które pakuję w małe woreczki (zwykle to po prostu nadmiar owoców, których nie jesteśmy w stanie zjeść na świeżo, a szkoda, żeby następnego dnia miały się zepsuć).

Mrożone owoce po zblendowaniu są jak najpyszniejsze lody. Naturalne, o doskonałym smaku i bardzo, bardzo kremowe.

Nie każdy blender jest w stanie poradzić sobie z zamrożonymi kawałkami owoców. Ja znalazłam swojego faworyta w dobrej cenie. Mini blender Ronic Zyle radzi sobie z kruszeniem lodu, z mieleniem ziaren na kawę, czy mąkę oraz przy robieniu różnorakich koktajli/smoothie. 


Do przygotowania kawy potrzebujemy:

  • schłodzone espresso
  • 6-8 mrożonych truskawek
  • 2 łyżki mleka skondensowanego
  • 1/3 szklanki mleka + 1/3 szklanki mleka do ubicia pianki
Jak już wcześniej wspominałam w blenderze o jakim piszę możemy zmielić ziarna kawy. Ja to uczyniłam w bardzo szybki sposób wsypując ziarna do małego pojemniczka do połowy i zakładając ostrze do kruszenia lodu i mielenia ziaren. 

Truskawki wkładamy do kubka dołączonego do zestawu w blenderze, dodajemy mleko skondensowane i 1/3 szklanki zwykłego mleka. Całość blendujemy ostrzem do kruszenia lodu. Powstaną nam pyszne truskawkowe lody.

Lody te nakładamy do pucharka i zalewamy je espresso. Espresso powinno spłynąć w dół.

Mleko ubijamy na zimno. Piana będzie mniej trwała niż przy ubijaniu na gorąco, ale przy mrożonej kawie nie ma opcji na gorącą piankę :)

Dopełniamy pucharek pianką z mleka i wkładamy uroczą słomkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...