08:40:00

3 składnikowy sernik na zimno z galaretką i owocami

Chyba najprostszy i najpyszniejszy sernik na zimno jaki udało mi się stworzyć to właśnie ten, o którym Wam zaraz napiszę.

Pyszny spód z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą, serowa warstwa, która smakuje jak lody śmietankowe (mniam!) i wiśniowa galaretka (chyba najlepsza z najlepszych) z owocami, u mnie były to truskawki i jagody kamczackie, ale bez problemu możecie użyć malin, porzeczek, czy borówek. Będzie na pewno przepysznie! :)


Potrzebujemy:
  • 250 g ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku
  • owoce (u mnie mrożone truskawki i jagody kamczackie)

Ciasteczka kruszymy w malakserze - dodajemy do nich olej kokosowy (najlepiej rozpuszczony) i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią spożywczą, wysypujemy naszą masę ciasteczkową i dokładnie ugniatamy tworząc spód. foremkę ze spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Ser mieszamy z mlekiem skondensowanym - wystarczy dokładne wymieszanie łyżką - nie musicie do tego ciasta używać miksera. Do rozpuszczonej żelatyny (lekko schłodzonej) dodajemy łyżkę sera i dokładnie mieszamy. Taką miksturę wlewamy do reszty sera i dokładnie i energicznie mieszamy, aby nie wytworzyły się żelatynowe grudki.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, dokładnie wygładzając powierzchnię - szczególnie dbając o boki, ponieważ tamtędy galaretka lubi uciec ;)
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka minut.
Następnie na masę serową wkładamy owoce. Jeżeli są to truskawki to należy je zatopić w serze, bądź przekroić na pół, ponieważ są dość duże, a galaretka nie będzie w stanie ich zakryć. Ja dawałam całe. ponieważ chciałam, żeby zmieściło się ich jak najwięcej :)

Sernik zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego ścięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...