10:16:00

Chrupiące młode ziemniaczki

Kto nie czeka na przepyszne rozpływające się w ustach młode ziemniaki? To niesamowite jak potrafią być pyszne! Odpowiednio przygotowane mogą być również chrupiące. I pomysłem na takie wykonanie chcę się dzisiaj z Wami podzielić. :)


Potrzebujemy:
  • młode ziemniaki w dowolnej ilości
  • żółty wędzony ser
  • sól

Ziemniaki obieramy lub dokładnie myjemy (to zależy od tego, czy lubicie tą cieniutką skórkę na młodych ziemniakach.

Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.

Ziemniaki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko zgniatamy, na przykład tłuczkiem, ale nie do końca. Ziemniaki mają być "plackami" o wysokości około 1 cm.

Tak przygotowane ziemniaki posypujemy startym serem i zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach C.

Podajemy z ulubionym ketchupem. U mnie jest to ketchup Kotlin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...