16:20:00

Ciasto czekoladowe z serowymi łatkami

Przepyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z serem jak z doskonałego sernika to świetny pomysł na zbliżający się weekend! :)
Jak zwykle, do ciasta proponuję moim gościom kieliszeczek czegoś mocniejszego. Tym razem w ruch poszła wódka Stanislav Cotton Candy
Już sama nazwa wskazuje na to, że smak będzie niecodzienny, zaskakujący i bez spróbowania, naprawdę ciężko było mi określić jak może smakować. Po spróbowaniu okazało się, że wódka ma niezwykle przyjemny smak, gdyby nie fakt, że to % mogłabym powiedzieć, że smak dzieciństwa się w niej pojawia, ale z racji alkoholu tak nie powiem. :) Z ciężkim czekoladowym ciastem komponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona!

Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie na nie ochotę! :)

             
Potrzebujemy:
  • 220 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 180 g cukru
  • 5 jaj
  • 125 ml mleka
  • 125 ml oleju roślinnego

Masa serowa:
  • 500 g serka z wiaderka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego


Ser ucieramy z cukrem i proszkiem budyniowym. Przekładamy do woreczka.

Żółtka oddzielamy od białek. 
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich wodę i olej, a następnie wymieszane suche składniki.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią czekoladowe ciasto. 
Następnie z woreczka z serem odcinamy róg i robimy w cieście nieregularne łatki z sera z cukrem i budyniem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...