09:13:00

Jeżynowo - orzechowy milkshake

Odnalazłam jeszcze niewielki woreczek mrożonych jeżyn i postanowiłam go dobrze wykorzystać.
Pomyślałam o dwuwarstwowym milkshake'u, w którym warstwy będą ze sobą mocno kontrastować. Połączenie jeżyn i masła orzechowego wydało się smacznym kąskiem, dlatego nie myśląc zbyt długo poczyniłam co wymyśliłam.


Potrzebujemy:
warstwa jeżynowa:
  • 1 szklanka mrożonych jeżyn
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mleka skondensowanego

warstwa orzechowa:
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżki mleka skondensowanego

Milkshake'a przygotowałam przy użyciu mojego niezawodnego małego pomocnika. Były mi pomocne dwa ostrza jakie posiada mini blender Ronic Zyle w swoim zestawie. Pierwsze z nich do kruszenia lodu posłużyło mi do przygotowania dolnej - jeżynowej - warstwy. Do kubeczka z zestawu nałożyłam jeżyny, dolałam mleko i mleko skondensowane, całość zmiksowałam przez minutę i wlałam do docelowego naczynia.

Drugie ostrze do koktajli posłużyło mi do przygotowania górnej warstwy - orzechowej.

Do kubeczka włożyłam jogurt, masło orzechowe, wlałam mleko i mleko skondensowane. Całość miksowałam przez około 20 sekund. Shake orzechowy przelałam na warstwę jeżynową, która konsystencją i smakiem przypominała najlepsze jeżynowe lody! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...