12:16:00

Niby szakszuka z makaronem

Doskonała kolacja lub śniadanie, u nas akurat było to danie kolacyjne. Przepyszny makaron z dodatkami, które wcześniej należy podsmażyć, aby wydobyć z nich maximum smaku oraz jajka z płynnym żółtkiem. Czy można chcieć czegoś więcej?


Potrzebujemy:
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu krajanka orkiszowa Makarony Babuni
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 pętko kiełbasy
  • 1/ czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki utartego wędzonego sera
  • 4 jaja
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz



Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy na nią kolejno:
  • cebulkę pokrojoną w kosteczkę
  • paprykę pokrojoną w kosteczkę
  • kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Podsmażamy całość z odrobiną soli. 
Kiedy nasze dodatki zaczynają się rumienić, na patelnię dorzucamy makaron i chwilę go podgrzewamy.

Do makaronu dodajemy ser, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Wygładzamy powierzchnię i smażymy około minutę, aby ser mógł się rozpuścić.

W makaronie robimy 4 miejsca na jajka i je tam wbijamy. Nakrywamy patelnię pokrywką i smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko wciąż pozostanie płynne. Takie jest najlepsze i najzdrowsze! :)

Podajemy posypane szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...