10:15:00

Sushi temaki

Sushi to bardzo popularna azjatycka potrawa. Temaki to jednak moje ulubione sushi (nieco jednak powstałe pod wpływem zachodnim), ponieważ jest to taki rodzaj potrawy, który najlepiej sprawdza się na imprezach. Wystarczy ugotować ryż, zaprawić go, pociąć nori na pół, przygotować dodatki, a goście zajmą się resztą. Nie potrzebujemy do ich przygotowania ani maty bambusowej, ani noża do ich krojenia. To niesamowite ile różnych pomysłów można mieć na ich zwinięcie. 

"Te" - "ręka"
"Maki" - "zwijać"


Najważniejsze w tej potrawie to wyobraźnia i chęć poznawania nowych smaków.


Potrzebujemy:
Ryż:

Zaprawa:

Dodatki:



Zaczynamy od wypłukania ryżu. To podstawa dobrego sushi. Ryż zalewamy zimną wodą i delikatnie przecieramy, tak, aby nie połamać ziarenek. Po chwili ujrzycie, że woda robi się mętnie biała. Ryż odcedzamy na sicie i ponownie zalewamy wodą do momentu, aż woda przestanie mętnieć. Na koniec zalewamy ryż wodą i odstawiamy na 30 minut. Po 30 minutach ryż dokładnie odsączamy, zalewamy 550 ml wody i gotujemy. Najpierw na dużym ogniu, kiedy zacznie wrzeć zmniejszamy źródło ciepła i gotujemy 20 minut pod przykryciem. Po wyłączeniu źródła ciepła ryż powinien stać jeszcze 20 minut przykryty pokrywką. Następnie należy go całkowicie schłodzić. 

Przygotowanie zalewy jest niezwykle proste. Należy wymieszać wszystkie jej składniki i dolać do ugotowanego ryżu. Przyprawa ta doda mu niesamowicie pysznego słodko - słono - kwaśnego smaku. 


Pozostało pokroić dodatki, sosy przelać do małych miseczek i do dzieła!


Na dłoń kładziemy sobie nori i na połowie układamy cienką warstwę ryżu. Po przekątnej układamy dodatki i zwijamy wszystko w rożek zaklejając go ziarenkiem ryżu. Pyszności!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...