13:06:00

Wieniec lasagne

Przepyszna lekko odchudzona lasagne, bo bez beszamelu! Ja niestety po sosie beszamelowym czuję się lekko mówiąc niezbyt dobrze, dlatego postanowiłam pokombinować, żeby bez jego użycia lasagne z mięsem mielonym wyszła soczysta, bez wysuszonego makaronu. Udało mi się i dlatego dzielę się z Wami tym genialnym przepisem! :)

Wieniec lasagne zawdzięcza swój kształt, dzięki odpowiedniej foremce. Foremka do babki sprawdzi się w tym wypadku idealnie.

lazania z mięsem

Potrzebujemy (na formę z kominem o średnicy 20 cm):

lasagne beszamel

Płaty lasagne lekko obgotowujemy, aby stały się plastyczne.
Lekko obgotowanym makaronem wykładamy pionowo naszą formę, bez uprzedniego smarowania - jeżeli jest to forma silikonowa lub nieprzywierająca, jeżeli inna, należy ją natłuścić.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dorzucamy do niej mięso mielone i przesmażamy do momentu aż odparuje cały sok. Na koniec dodajemy słoik sosu pomidorowego z warzywami. Podgrzewamy całość około 5 minut.

Na ułożone w formie plastry makaronu nakładamy 1/3 mięsnego farszu i wygładzamy go. Następnie na mięso nakładamy 1/3 sera i również wygładzamy jego powierzchnię. Przykrywamy pokrojonymi na części płatami makaronu. Postępujemy tak jeszcze 2 razy. Wierzch naszej lasagne posypujemy serem.

wieniec lasagne

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Podajemy posypane koperkiem.

1 komentarz:

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...