17:43:00

Enchilasagne z kurczakiem

Lasagna i Enchilada to przepyszne dania. Postanowiłam je połączyć za sprawą mojej ulubionej Ree Drummond, która przygotowała te danie z gotowymi sosami. Ja takowych nie posiadam, dlatego przepis jest z licznymi zmianami. 
Całość wyszła genialna, niesamowicie smaczna. Warto dodać na kawałek enchilasagna kleks sosu czosnkowego własnej roboty! :)


Potrzebujemy:
Sos:

Farsz:


Dodatkowo:



Kurczaka smażymy w przyprawie do kurczaka, następnie oddzielamy od kości i grubo siekamy.

W szerokim rondelku smażymy cebulę i czosnek na oliwie z dodatkiem przypraw, następnie dodajemy do cebuli pomidory i całość odparowujemy jak najmocniej. Musi wyjść z tego gęsty aromatyczny sos. na koniec należy go zblendować, doprawić do smaku i dodać posiekaną bazylię.

Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarowujemy odrobinę sosu, na sos układamy warstwę surowego makaronu, na nią ponownie sos, a także mięso z kurczaka i ponownie sos. Przyszedł czas na drugą warstwę makaronu, sos, mięso, sos i ponownie makaron. Na górę ponownie smarujemy resztę naszego sosu oraz całość posypujemy obficie serami.

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 60 minut pod przykryciem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...