11:57:00

Gofry z cukinii

Przepyszne gofry są zawsze numerem 1 podczas wakacyjnych dni, które biegną w nico zwolnionym tempie. Wokół pełno świeżych owoców, które komponują się z nimi niesamowicie, do tego szklanka zimnego mleka, odrobina słodkich kropelek z syropu klonowego i nic nam więcej do szczęścia nie potrzeba.

Moje dzieci zajadają się goframi, bardzo je lubią. Postanowiłam tym razem wykorzystać cukinię, która jak dla mnie jest królową lata. Można z niej przygotować niemalże wszystko! :) 


Potrzebujemy:
  • 1 szklanka utartej na małych oczkach cukinii (odciśniętej z soku)
  • 1 duża marchew
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Marchew podobnie jak cukinia powinna być starta na małych oczkach, dzięki czemu nasze ciasto na gofry będzie miało jednolitą strukturę, taką że żadne dziecko nie pomyśli nawet o tym, że znajdują się w nich jakieś warzywa. 

Wszystkie składniki na gofry dokładnie ze sobą mieszamy.

Gofrownicę rozgrzewamy, wylewamy odpowiednią ilość ciasta i smażymy do momentu, aż staną się lekko suche. Nigdy nie będą chrupiące, ponieważ zawierają w sobie warzywa, które nadają im wilgotnej struktury. Nam to nie przeszkadza. Gofry są przepyszne. Podajemy je ze świeżymi owocami i syropem klonowym. 

Rekomendacja? Dziecko 4 lata - 4 gofry, dziecko 2 lata - 2 gofry. Potrzeba lepszej rekomendacji? Chyba nie. :)

Przepis powstał na potrzeby konkursu organizowanego przez markę MPM #wlaczgoscinnosc


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...