09:51:00

Langosze po chłopsku

Langosze to fenomenalne smażone placki drożdżowe pochodzące z Węgier. Smak tamtejszych langoszy i zapach, który rozchodzi się na wszystkie strony tak, że nie jesteś w stanie się im oprzeć mimo tego, że nie jest to danie fit (a Ty przecież jesteś ciągle na diecie! :D ) sprawia, że kupujesz go i to najlepiej z dużą porcją śmietany i żółtego sera. Ale teraz jesteś w domu i nie możesz ot tak go kupić. Nic się nie martw, mam dla Ciebie przepis na idealne langosze, które przygotujesz w domu z ulubionymi dodatkami.

Ja postawiłam na dodatki w postaci klasycznej śmietany doprawionej solą i pieprzem, startym żółtym serem oraz totalnie chłopskim dodatkiem, czyli boczkiem, szynką i cebulką podsmażonymi na złoty kolor! Mega smaczna bomba! :)


Potrzebujemy (5 sztuk):
  • 20 g świeżych drożdży
  • 240 g ciepłego mleka
  • 2 ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia i utłuczone
  • 420 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Dodatki:

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i tłuczone ziemniaki. Traktujemy wszystko blenderem, aby nie pozostały żadne grudki z ziemniaków.

Do ziemniaków z mlekiem dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono dosyć luźne, dlatego proponuję wyrabiać je mikserem.

Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 

Po tym czasie na dużej szerokiej patelni rozgrzewamy olej, musi mieć około 4 cm wysokości i temperaturę około 180 stopni C.

Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich lekko oprószamy mąką i rozciągamy na dość cienki placek z nieco grubszymi bokami.

Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...