11:33:00

Zupa cukiniowo-pomidorowa

Cukinia w tym roku co prawda nie ma aż tak obfitych plonów jak w zeszłym, ale zawsze jest zagwozdka: "co z niej przyrządzić?" Na blogu znajdziecie już kilka pomysłów, wystarczy w okienku "szukaj" wpisać frazę "cukinia".
Tym razem padło na przepyszną zupę krem, aczkolwiek wcale nie trzeba przerabiać jej na krem, ja zrobiłam to dlatego, że moje dziecko jak nie widzi co pływa w zupie - zje wszystko. Jeżeli nie lubicie kremów, wystarczy ładnie pokroić warzywa i pozostawić je w takiej formie. Śmietanka kokosowa nadała jej nieco orientalnej nuty.


Potrzebujemy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kalarepa
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • 3 pomidory malinowe
  • 1/2 puszki śmietanki kokosowej, u mnie ze sklepu Kuchnie Świata
  • 2 i 1/2 - 3 l wody lub bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niego cebulkę pokrojoną w kosteczkę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i przesmażamy. Następnie do garnka wędruje pokrojona w pół talarki marchew i pietruszka, pokrojona w kostkę kalarepa i ziemniaki. Wszystko przesmażamy aż zacznie się rumienić.

Następnie dolewamy wodę i całość zagotowujemy. Po 5 minutach od zagotowania się dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa gotujemy do miękkości. 

Z pomidorów zdejmujemy skórkę. Ja ją nacinam, zalewam pomidory wrzątkiem, odczekuję aż zacznie schodzić niemalże sama, później kroję je w mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Wszystko razem gotuję jeszcze 5 minut. Dodaję śmietankę kokosową i blenduję na gładki krem.

Zupę należy również doprawić pod swój gust. Wystarczy sól i pieprz.

Propozycja podania: z makaronem, kleksem śmietanki kokosowej i natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...