22:01:00

Ciasto jogurtowe z serem i rabarbarem

Zawsze chciałam mieć w swoim ogrodzie rabarbar. Kiedyś mi się to nie udało, najpierw jeden raz, później drugi i udało się dopiero za 3 podejściem. Jak już się poszczęściło, to tak z przytupem! Sadzonki wyhodowane z nasion, rosną przepięknie, dzięki czemu wysiany rabarbar w tym roku mogę już zbierać i przygotowywać pyszności, takie jak to obłędne ciasto jogurtowe, które przygotowuje się w bardzo szybki sposób. Do sera dodałam doskonałej w smaku konfitury ze sklepu Amus, dzięki czemu zwykły smak twarogu zmienił się w mus serowo - brzoskwiniowy.


Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 380 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jaja
  • 120 g cukru
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml oleju roślinnego

Mus serowo - brzoskwiniowy:

Ponadto:
  • 2-3 laski rabarbaru

Na początku przygotowujemy mus serowo - brzoskwiniowy. 


Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy twaróg i konfiturę. Dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok.

Rabarbar kroimy w romby pod skosem. Nie wymaga on obierania. Posłuży nam w końcowej fazie do posypania nim ciasta przed wejściem do piekarnika.

Nadszedł czas na szybkie przygotowanie ciasta, które zaraz po przyrządzeniu trzeba włożyć do pieczenia, bo nie lubi czekać. :)

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Blaszkę o wymiarach 23x28 wykładamy papierem do pieczenia.

W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, cynamon i sodę. W drugiej jaja, jogurt, olej i cukier. Do suchych składników wlewamy mokre i szybko mieszamy. Może być niezbyt dokładnie. Tak przygotowane ciasto wylewamy na foremkę, wykładamy na nie łyżką nasz ser i posypujemy pokrojonym rabarbarem. Wkładamy do piekarnika na 40 - 45 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...