wtorek, sierpnia 07, 2018

Pizza z frytkownicy beztłuszczowej



Frytkownica beztłuszczowa - rewolucyjne urządzenie AGD




Frytkownica, to urządzenie znane chyba wszystkim. W pierwotnej wersji (tej gdzie smaży się w dużej ilości oleju) można było smażyć frytki, albo panierowane mięso w głębokim tłuszczu, co nie jest zbyt zdrowe. Nawet taki domowy fast food zawiera dużo tłuszczu. Na szczęście mamy dostęp do coraz to lepszych rozwiązań i tym samym od jakiegoś czasu na rynku dostępna jest Frytkownica beztłuszczowa. To sprzęt AGD, który zrewolucjonizował naszą codzienność.


beztluszczowa-frytkownica



Jak dla mnie to niesamowite urządzenie, które smaży, piecze, grilluje, opieka, dusi i podgrzewa. To taki mój mały piekarnik. Zawsze miałam opory przed tym, żeby do małej rzeczy uruchamiać piekarnik, frytkownica na gorące powietrze rozwiązała mój życiowy dylemat i jestem w siódmym niebie. 

Upały ostatnimi czasy bardzo dają się we znaki. Beztłuszczowa frytkownica Freat marki Overmax Home ma specjalną rączkę, za którą łapię i zabieram sprzęt na taras. A na tarasie upał spowodowany pieczeniem nam nie straszny! Dlatego też podczas trzydziestu stopniowego upału piekliśmy małe pizze, bo zamarzyły się mojemu dziecku, a dzieciom ciężko odmówić. :)

frytkownica-na-powietrze


Do przygotowania 6 mini pizz z frytkownicy beztłuszczowej potrzebujemy:
  • 300 g mąki pszennej (o jak najniższym typie)
  • 160 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
a także dodatki:
  • sos pomidorowy
  • ser
  • cebula
  • gotowany kurczak
  • pomidorki koktajlowe
  • i to, na co macie ochotę!

Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto drożdżowe. 
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy ze sobą mąkę i sól. Dodajemy rozczyn z drożdży i oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odklejało się od ścianek miski.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia objętości.
Po podwojeniu objętości, wykładamy ciasto na blat oprószony mąką i dzielimy nasze ciasto na 6 części. Z każdej z części formujemy kulkę i przekładamy do miski do ponownego wyrośnięcia.

Przystępujemy do przygotowywania naszych pizz do pieczenia. Kulkę ciasta rozciągamy w dłoniach i układamy na dnie koszyka. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim nasze dodatki według gustu, pamiętajac jednak, że pizza nie lubi przesady :)

Frytkownica bez tłuszczu Freat posiada teflonową powłokę, dlatego też nie wymaga ona smarowania powierzchni tłuszczem. upieczone pizze z łatwością odchodzą od dna i nie ma z tym najmniejszego problemu. Frytkownica na powietrze działa rewelacyjnie i cieszę się, że nie jestem zmuszona, żeby używać do niej tłuszczu.

Nasza pizza piecze się przez 8-10 minut w temperaturze 200 stopni. Pizzeria może już pójść w odstawkę.

Nie musimy wcześniej włączać frytkownicy Freat, ponieważ bardzo szybko nagrzewa się ona do pożądanej temperatury. Jak dla mnie to najlepsza frytkownica z jaką spotkałam się do tej pory.

najlepsza-frytkownicapizza


1 komentarz:

  1. Też tak robię. Minus - piekarnik rozdmuchuje ser ;) No i całość jest jednak nieco wyschnięta, wysuszona w porównaniu do opiekania w piecu. Ale ujdzie.

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger