Czym jest frytkownica beztłuszczowa ?
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowy tryb życia. Niestety często nasze ulubione posiłki wykluczają się z zdrowym trybem życia, miedzy innymi przez użycie wielu niezdrowych tłuszczy. Na szczęście postęp technologiczny wprowadza wiele nowych udoskonaleń rozwiązujących nasz problem – do takich urządzeń należy właśnie frytkownica beztłuszczowa. Dania z frytkownicy beztłuszczowej są o wiele zdrowsze nić smażone. Jest to urządzenie, które zamiast rozgrzanego tłuszczu używa konwekcji powietrza, co oznacza, że powietrze jest przepychane wokół produktów. Pozwala to na równomierne i szybkie przygotowanie potrawy bez konieczności dodawania tłuszczu. Warto pamiętać, że frytkownice beztłuszczowe to nie tylko urządzenia do przyrządzania beztłuszczowych frytek. Wiele z dostępnych na rynku modeli umożliwia także pieczenie oraz grillowanie.
Przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej
Jakie są przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej?Frytkownica beztłuszczowa nie ogranicza się tylko do przygotowywania typowych frytek z ziemniaków – może również być używana do smażenia frytek z innych warzyw, takich jak bataty, marchewki a nawet selera itp. Urządzenie pozwala także na przyrządzenie mięsa, np. skrzydełek z kurczaka lub nuggetsów. Frytkownica beztłuszczowa jest również przydatna podczas pieczenia ryb oraz opiekania pierogów, kiełbasek, a nawet zrobienia pizzy. W tym artykule skupimy się jak szybko przygotować pizzę z frytkownicy beztłuszczowej ? Oto szybki przepis:
- Przygotuj ciasto na pizzę lub kup gotowe. W tym samym czasie rozgrzej frytkownicę.
- Posmaruj ciasto ulubionym sosem pomidorowym i dodaj ulubione składniki.
- Umieść ciasto z pizzą w frytkownicy i piecz przez około 10-15 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy i ser będzie stopiony.
- Wyjmij pizzę i posyp ulubionymi ziołami i serem.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi sosami.
Ciasto możemy przygotować samemu. Do tego przepisu wykorzystamy:
- 1/3 kostki drożdży świeżych,
- szklanka ciepłej wody (około 200ml)
- mąka pszenna (z żytniej też wyjdzie ale ciast będzie bardziej zbite) – 300 gram
- 3 łyżki stołowe oleju (najlepiej oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (nie wrzątku- około 40-60*C) dodać cukier i odstawić na kilka minut. W tym czasie możemy pokroić ulubione składniki z punktu 2. Jak nasze drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki w roztworze) dodajemy mąkę (2/3 z przygotowanej ilości) sól, olej, i wyrabiamy. Jeżeli po wyrobieniu ciasto się jeszcze klei ( ale nie za mocno ) to odstawiamy do wyrośniecie w ciepłe miejsce na około 20-30 minut – zależy od temperatury otoczenia. Po wyrośnięciu, jeżeli ciasto dalej się klei i uniemożliwia nam wałkowanie dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy. Weryfikujemy stan i tak aż uzyskamy idealną konsystencję. Wałkujemy ciasto i rozkładamy na blaszce – idziemy do punktu 2.
Ulubione składniki i sos:
- 250 sera mocarella w kostce
- 250 gram kurczaka
- pół papryki czerwonej
- 2 mniejsze cebule
- koncentrat pomidorowy i ketchup
- przyprawa ostra, zioła prowansalskie, pieprz sól
- pieczarki
Ketchup i koncentrat mieszamy w stosunki 1:1, dosypujemy papryki ostrej, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Wszystko energicznie mieszamy. Kurczaka kroimy w małą kostkę, posypujemy tak samo przyprawami ulubionymi, w moim przypadku to też ostra papryka, pieprz i sól. Ser ścieramy na tarce, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, tak samo paprykę. Pieczarki kroimy w plasterki. Ciasto smarujemy sosem, sypiemy ser, później cebula i papryka, na końcu kurczak i pieczarki.
Umieszczamy pizzę w naszej frytkownicy
Wstawiamy naszą pizzę na 15-20 minut. Jeżeli mamy regulacje mocy to ustawiamy odpowiednik 220*C z piekarnika, różne frytkownice beztłuszczowe mają różne regulacje. Pod koniec tego czasu kontrolujemy, jak ciasto wygląda i czy kurczak już dochodzi do usmażonego. Jeżeli tak, sypiemy ser na górę i wstawiamy na kolejne 5 minut. Jeżeli nie dodawaliście ziół do sosu to można to teraz zrobić. Pizza gotowa, podajemy na ciepło z sosami. Warto również spróbować innych dań z frytkownicy beztłuszczowej.