Frytkownica, to urządzenie znane chyba wszystkim. W pierwotnej wersji (tej gdzie smaży się w dużej ilości oleju) można było smażyć frytki, albo panierowane mięso w głębokim tłuszczu, co nie jest zbyt zdrowe. Na szczęście mamy dostęp do coraz to lepszych rozwiązań i tym samym od jakiegoś czasu na rynku dostępna jest Frytkownica beztłuszczowa.
Jak dla mnie to niesamowite urządzenie, które smaży, piecze, grilluje, opieka, dusi i podgrzewa. To taki mój mały piekarnik. Zawsze miałam opory przed tym, żeby do małej rzeczy uruchamiać piekarnik, teraz włączam frytkownicę beztłuszczową i jestem w siódmym niebie.
Upały ostatnimi czasy bardzo dają się we znaki. Frytkownica beztłuszczowa Freat marki Overmax Home ma specjalną rączkę, za którą łapię i zabieram sprzęt na taras. A na tarasie upał spowodowany pieczeniem nam nie straszny! Dlatego też podczas trzydziesto stopniowego upału piekliśmy małe pizze, bo zamarzyły się mojemu dziecku, a dzieciom ciężko odmówić. :)
Do przygotowania 6 mini pizz z frytkownicy beztłuszczowej potrzebujemy:
- 300 g mąki pszennej (o jak najniższym typie)
- 160 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 10 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- sos pomidorowy
- ser
- cebula
- gotowany kurczak
- pomidorki koktajlowe
- i to, na co macie ochotę!
Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy ze sobą mąkę i sól. Dodajemy rozczyn z drożdży i oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odklejało się od ścianek miski.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia objętości.
Po podwojeniu objętości, wykładamy ciasto na blat oprószony mąką i dzielimy nasze ciasto na 6 części. Z każdej z części formujemy kulkę i przekładamy do miski do ponownego wyrośnięcia.
Przystępujemy do przygotowywania naszych pizz do pieczenia. Kulkę ciasta rozciągamy w dłoniach i układamy na dnie koszyka. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim nasze dodatki według gustu, pamiętajac jednak, że pizza nie lubi przesady :)
Frytkownica beztłuszczowa Freat posiada teflonową powłokę, dlatego też nie wymaga ona smarowania powierzchni tłuszczem. upieczone pizze z łatwością odchodzą od dna i nie ma z tym najmniejszego problemu.
Nasze pizze pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 200 stopni.
Nie musimy wcześniej włączać frytkownicy Freat, ponieważ bardzo szybko nagrzewa się ona do pożądanej temperatury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miłego dnia!