niedziela, sierpnia 19, 2018

Twarogowe gofry



Przepis na gofry




Gofry robię bardzo często, bo dzieciaki uwielbiają ten wspaniały deser i tak naprawdę jeżeli nie wiem co mam im przyrządzić, zarządzamy gofry! :) Gotowanie to często niezła zagwozdka dla pani domu. Choć deserki jakie by nie były - zawsze będą smakować. Żeby jednak nie było nudy co jakiś czas przygotowuję różne wersje tych chrupiących łakoci. Tym razem padło na twarogowe gofry z pysznego wiejskiego twarogu z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego i (tutaj Was zaskoczę) Perełkami truskawkowymi! Perełki truskawkowe (które doskonale zastępują truskawki) są wspaniałym dodatkiem do deserów, ale nie tylko, bo przecież dania wytrawne z lekkim owocowym akcentem są również niesamowite w smaku. Perełki o smaku truskawkowym są przepyszne. Truskawka, to taki owoc, obok którego nikt nie może przejść obojętnie. Z pozoru kruche, ale potrafią wiele przetrzymać, aby wywołać w naszych ustach cudowne uczucie orzeźwienia. Dzieciaki mają niesamowitą frajdę na taki deser z truskawkami w formie kuleczek (choć my również poczuliśmy się jakbyśmy mieli znów po 6 lat!) A wszystko za sprawą przemiłej Pani Marty z Nature And Me, której chciałabym podziękować za tak wspaniały asortyment sklepu internetowego! :) Znajdziecie w nim również inne smaki perełek jak i herbaty (które niebawem pokażę na swoim IG) oraz naturalne kosmetyki.
Przejdźmy może do przepisu, który Was zachwyci, jak i nas zachwycił! :)

Gofry te nie są tak bardzo chrupiące jak gofry chrupiące wykonane na bazie wody, ale są od nich dużo lżejsze, bardziej napowietrzone.

*Piszecie, że wychodzą wam chrupiące gofry! :) Te proste desery kocham za smak i chrupkość.

gofry-przepis


Gofry przepis:


Potrzebujemy:
  • 125 g twarogu
  • 2 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku od pieczenia
  • szczypta soli

gofry-chrupiace


Gofry ciasto:


Ciasto na gofry przygotowujemy w następujący sposób: twaróg mieszamy z żółtkami. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy, mleko, olej i traktujemy całość blenderem. 

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanego twarogu z mlekiem, cukrem, olejem i żółtkami.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z masą na gofry.

Smażymy na rozgrzanej gofrownicy. Wychodzą gofry jak z budki, a to moi Państwo po prostu gofry domowe, przygotowywane w domowym zaciszu. Czy to nie jest piękne?

Na gotowe gofry nakładamy serek waniliowy i perełki truskawkowe. Czyż to nie wspaniały deser na walentynki?


Gofry thermomix
Jak zrobić gofry w thermomixie?


Najpierw ubijamy białka, przekładamy do miseczki. Do naczynia wkładamy resztę składników i mieszamy zupełnie jak ciasto na naleśniki. Następnie łączymy z ubitymi białkami. Znakomity deser na szybko już prawie gotowy. Wystarczy upiec gofry w gofrownicy.

5 komentarzy:

  1. a za mną od tak dawna chodzą gofry ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły pyyyszne. I chrupiące więc nie wiem od czego to zależy

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i chrupiące wyszły ,mąż nie mógł się najeść 😁😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ,chrupiące ,mąż zachwycony

    OdpowiedzUsuń
  5. Drobna rada: aby gofry były bardziej chrupiące - nie mieszamy za długo składnkiów, nie otwieramy opiekacza w trakcie pieczenia i studzimy na kratce :-) A przepis obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger