niedziela, sierpnia 19, 2018

Twarogowe gofry

gofry-przepis

Przepis na gofry

Gofry - danie dla małych i dużych

Gofry robię bardzo często, bo dzieciaki uwielbiają ten wspaniały deser. Tak naprawdę, jeżeli nie wiem co mam im przyrządzić, zarządzamy gofry! Gotowanie to często niezła zagwozdka dla pani domu. Choć deserki, jakie by nie były - zawsze będą smakować. Żeby jednak nie było nudy, co jakiś czas przygotowuję różne wersje tych chrupiących łakoci. Tym razem padło na twarogowe gofry z pysznego wiejskiego twarogu z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego i (tutaj Was zaskoczę) Perełkami truskawkowymi! Perełki truskawkowe (które doskonale zastępują truskawki) są wspaniałym dodatkiem do deserów, ale nie tylko, bo przecież dania wytrawne z lekkim owocowym akcentem są również niesamowite w smaku. Perełki o smaku truskawkowym są przepyszne. Truskawka, to taki owoc, obok którego nikt nie może przejść obojętnie. Z pozoru kruche, ale potrafią wiele przetrzymać, aby wywołać w naszych ustach cudowne uczucie orzeźwienia. Dzieciaki mają niesamowitą frajdę na taki deser z truskawkami w formie kuleczek (choć my również poczuliśmy się, jakbyśmy mieli znów po 6 lat!) A wszystko za sprawą przemiłej Pani Marty z Nature And Me, której chciałabym podziękować za tak wspaniały asortyment sklepu internetowego! :) Znajdziecie w nim również inne smaki perełek, jak i herbaty (które niebawem pokażę na swoim IG) oraz naturalne kosmetyki.
Przejdźmy może do przepisu, który Was zachwyci, jak i nas zachwycił! :)

Gofry te nie są tak bardzo chrupiące, jak gofry chrupiące wykonane na bazie wody, ale są od nich dużo lżejsze, bardziej napowietrzone.

*Piszecie, że wychodzą wam chrupiące gofry! :) Te proste desery kocham za smak i chrupkość.

Gofry przepis:


Potrzebujemy:
  • 125 g twarogu
  • 2 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku od pieczenia
  • szczypta soli

gofry-chrupiace


Gofry ciasto:


Ciasto na gofry przygotowujemy w następujący sposób: twaróg mieszamy z żółtkami. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy, mleko, olej i traktujemy całość blenderem. Blender doskonale miksuje ciasto na gofry.

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanego twarogu z mlekiem, cukrem, olejem i żółtkami.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z masą na gofry.

Smażymy na rozgrzanej gofrownicy. Wychodzą gofry jak z budki, a to moi Państwo po prostu gofry domowe, przygotowywane w domowym zaciszu. Czy to nie jest piękne?

Na gotowe gofry nakładamy serek waniliowy i perełki truskawkowe. Czyż to nie wspaniały deser na walentynki?

Gofry thermomix
Jak zrobić gofry w thermomixie?

Najpierw ubijamy białka, przekładamy do miseczki. Do naczynia wkładamy resztę składników i mieszamy zupełnie jak ciasto na naleśniki. Następnie łączymy z ubitymi białkami. Znakomity deser na szybko już prawie gotowy. Wystarczy upiec gofry w gofrownicy.

Co zrobić z nadmiarem truskawek?


Podczas gdy zdarzy się sytuacja, kiedy masz nadmiar truskawek w domu, a wszystkim się zupełnie przejadły, masz kilka opcji. Możesz zrobić na przykład:





6 komentarzy:

  1. a za mną od tak dawna chodzą gofry ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły pyyyszne. I chrupiące więc nie wiem od czego to zależy

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i chrupiące wyszły ,mąż nie mógł się najeść 😁😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ,chrupiące ,mąż zachwycony

    OdpowiedzUsuń
  5. Drobna rada: aby gofry były bardziej chrupiące - nie mieszamy za długo składnkiów, nie otwieramy opiekacza w trakcie pieczenia i studzimy na kratce :-) A przepis obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gofry od zawsze kojarzą mi się z wakacjami nad morzem.

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger