16:36:00

Twarogowe gofry

Gofry robię bardzo często, bo dzieciaki je uwielbiają i tak naprawdę jeżeli nie wiem co mam im przyrządzić, zarządzamy gofry! :) Żeby jednak nie było nudy co jakiś czas przygotowuję różne wersje tych chrupiących łakoci. Tym razem padło na gofry twarogowe z pysznego wiejskiego twarogu z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego i (tutaj Was zaskoczę) Perełkami truskawkowymi! Perełki truskawkowe są wspaniałym dodatkiem do deserów, ale nie tylko, bo przecież dania wytrawne z lekkim owocowym akcentem są również niesamowite w smaku. Perełki o smaku truskawkowym są przepyszne. Z pozoru kruche, ale potrafią wiele przetrzymać, aby wywołać w naszych ustach cudowne uczucie orzeźwienia. Dzieciaki mają niesamowitą frajdę (choć my również poczuliśmy się jakbyśmy mieli znów po 6 lat!) A wszystko za sprawą przemiłej Pani Marty z Nature And Me, której chciałabym podziękować za tak wspaniały asortyment sklepu internetowego! :) Znajdziecie w nim również inne smaki perełek jak i herbaty (które niebawem pokażę na swoim IG) oraz naturalne kosmetyki.

Przejdźmy może do przepisu, który Was zachwyci, jak i nas zachwycił! :)

Gofry te nie są tak bardzo chrupiące jak gofry wykonane na bazie wody, ale są od nich dużo lżejsze, bardziej napowietrzone.


Potrzebujemy:
  • 125 g twarogu
  • 2 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku od pieczenia
  • szczypta soli


Twaróg mieszamy z żółtkami. Dodajemy do nich cukier, mleko i olej i traktujemy całość blenderem.

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanego twarogu z mlekiem, cukrem, olejem i żółtkami.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z masą na gofry.

Smażymy na rozgrzanej gofrownicy.

Podajemy z waniliowym serkiem i perełkami truskawkowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...