16:30:00

Wytrawne gofry z bruschettą

Śniadania nie muszą być nudne i oklepane. Równie dobrze z podanych składników moglibyśmy zjeść kanapki z kiełbaskami i pomidorem, ale zawsze istnieje opcja, żeby trochę zaszaleć i podać śniadanie, które zaskoczy każdego! :)


Potrzebujemy:
Gofry:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g parmezanu
  • 100 g frankfurterek Henryk Kania
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 450 ml wody
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • sól, pieprz

Bruschetta:

  • 2 pomidory malinowe
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


W misce mieszamy mąkę ze startym parmezanem, pokrojonymi w cienkie talarki frankfurterkami, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulką oraz solą i pieprzem.

Wodę mieszamy z żółtkami i olejem.

W suchym i czystym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i zaczynamy rozgrzewać gofrownicę.

Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta i pieczemy do momentu aż zaczną się odrobinę rumienić.

Gotowe wyjmujemy na kratkę.


W międzyczasie przygotowujemy naszą pomidorową lekką sałatkę, czyli bruschettę.

Pomidory obieramy ze skóry, jeżeli łatwo schodzi, w innym wypadku nie ma potrzeby jej obierania. Kroimy je w kostkę o wymiarach około 0,5 cm. Bazylię siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Polewamy je odrobiną oliwy, doprawiamy i mieszamy.

Podajemy na gorących gofrach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...