15:22:00

Ciasto twix

Bardzo słodkie, ale zarazem obłędne ciasto, które zaskoczy Twoich gości! 
Zupełnie jak w reklamie Twixa, pyszne kruche ciasto, masa serowa (moim zdaniem różni się właściwie tylko tą warstwą od oryginału, aczkolwiek warstwa jest dość cienka), rozpływający się w ustach karmel i gruba warstwa czekoladowego ganache. Obłęd!

Moje ciasta zazwyczaj w towarzystwie rewelacyjnych trunków! Tym razem postawiłam na wybornego Stanislav Delicate Citron. Jest to wódka, która ma niezwykle świeżo - cytrynowy posmak i moim zdaniem idealnie pasuje do słodkich ciast. Nie czuć w niej zupełnie żadnej goryczy, głównie ze względu na jej sposób przygotowania. Jest to trunek, po którym następnego dnia czujemy się świetnie, po dobrej jakości alkoholu - po prostu tak jest :)


Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
Spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 700 g twarogu
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 jaja
  • 6 żółtek 
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
Karmel:
  • 2/3 szklanki masła
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 3/4 szklanki cukru
Polewa:
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 250 ml śmietanki 30%


Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy w miarę szybko, aby go nie ocieplać, ponieważ tego nie lubi :) Przygotowaną kulkę ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x25 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Blache z ciastem wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

Wszystkie składniki na masę serową blendujemy. Jeżeli twaróg wyraźnie dzieli się na grudki, można go wcześniej zmielić 3-krotnie w maszynce do mielenia, choć nie jest to konieczne.

Masę serową wylewamy na schłodzone ciasto kruche i pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach C.

Tak przygotowane ciasto schładzamy.

W rondelku rozpuszczamy cukier i masło. Następnie dodajemy mleko skondensowane i gotujemy do zgęstnienia i zezłocenia. Musi powstać nam karmel.
Karmel wylewamy na schłodzone ciasto i odstawiamy do lodówki.

Śmietankę rozpuszczamy razem z czekoladą na niewielkim ogniu nie dopuszczając do tego, aby całość się zagotowała.

Ganache lekko studzimy, następnie polewamy wierzch ciasta. Całość wkładamy ponownie do lodówki.

Najlepiej, aby ciasto przed podaniem było dobrze schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...