20:20:00

Cukiniowo cytrynowe ciasto bez pieczenia

O tej porze roku przyda się trochę gorącego słońca. Na zewnątrz trochę o nie ciężko, dlatego polecam sprawić je sobie na talerzu! :)


Potrzebujemy:
Warstwa cukiniowa:
  • 1 średnia cukinia (600 ml zblendowanej cukinii)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • sok z 1 cytryny
Warstwa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody
Spód:
Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody do miękkości. Miękką cukinię blendujemy na gładki mus. 

Do musu z cukinii dodajemy do smaku cukier, sok z 1 cytryny oraz galaretki (w proszku). Całość dokładnie mieszamy i z powrotem ustawiamy na źródle ciepła do momentu rozpuszczenia się cukru oraz galaretek. Nie doprowadzamy musu do wrzenia. Tak przygotowany mus schładzamy.

Żelatynę rozpuszczamy z odrobiną wrzątku i dodajemy go do zimnego jogurtu greckiego. Energicznie mieszamy, aby żelatyna dobrze połączyła się z jogurtem. Dodajemy również cukier i dokładnie mieszamy.



W foremce o wymiarach 24x24 cm układamy spód z ciastek. 

Lekko stężałą masę jogurtową miksujemy, aby nadać jej puszystości i wykładamy ją na spód z ciasteczek. Blachę wkładamy do lodówki, aby masa jogurtowa całkowicie stężała.

Na stężałą masę jogurtową wykładamy masę cukiniową, wygładzamy i wkładamy do lodówki.

Ciasto po 24 godzinach jest bardzo łatwe do pokrojenia i co najważniejsze - pyszne! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...