15:57:00

Karkówka duszona z cebulą

Ugotowałam naprawdę pyszny obiad, którym zachwycali się moi domownicy. To miód na moje serce. Bardzo cieszy mnie to, kiedy coś co przygotuję jest odbierane z takim apetytem! :)

Karkówka - to przepyszne mięso, które nie potrzebuje wiele, aby smakowało najbardziej wybrednym. Wystarczy dodać kilka przypraw, których pochodzenie jest niezwykle ważne oraz w moim przypadku cebulę nadającą świetnego smaku, słodyczy i wyrazistości.

Liść laurowy, tymianek oraz pieprz mają swoje rodzime pochodzenie. W przypadku liścia laurowego jest to Turcja, tymianek pochodzi z Polski, a pieprz z Wietnamu. Użyłam przypraw marki Knorr, które są starannie wybierane z miejsc, z których pochodzą.


Potrzebujemy:
  • 600 g karkówki wieprzowej w plastrach
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej plastry karkówki, obsmażmy z obydwu stron, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości wraz z liściem laurowym i tymiankiem.

Cebule kroimy w półplasterki i dodajemy do karkówki, w momencie kiedy ta zrobi się miękka, a cała woda odparuje. Cebulkę chwilę przesmażamy z mięsem i ponownie dodajemy odrobinę wody, sól oraz pieprz. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż cebula całkowicie zmięknie.

Na koniec dodajemy masło i takim oto sposobem powstaje nam pyszny i pełen smaku sos. 

Karkówkę podałam z ziemniakami i przepyszną surówką, którą robimy razem z moim 4 letnim synkiem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...