poniedziałek, października 15, 2018

Kokosowa panna cotta

Kokosowa panna cotta to szybki w wykonaniu i niezwykle smaczny deser, na przykład dla miłośników kokosa, albo ludzi, którzy unikają wyrobów mlecznych. :)

Pyszne kremowe wnętrze i chrupiące, uprażone chipsy kokosowe tworzą genialne połączenie! Tak prezentuje się ten pyszny kokosowy deser, którego przygotowanie zajmie Ci kilkanaście minut.

Możesz go zjeść na ciepło, jak i na zimno. Pamiętaj jednak o tym, że chipsy kokosowe będą smakowały najlepiej, jeżeli uprażysz je zaraz przed podaniem.

kokosowa panna cotta

Potrzebujemy:
  • 400 ml śmietanki kokosowej, u mnie śmietanka kokosowa ze sklepu Kuchnie Świata
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • prażone chipsy z kokosa
Do rondelka dodajemy śmietankę kokosową, mleko kokosowe, cukier kokosowy oraz kaszę mannę i całość dokładnie mieszamy. Często mieszając doprowadzamy całość do wrzenia i zgęstnienia.

Gorącą panna cottę przekładamy do docelowych naczyń i schładzamy. Przyznam, że tak smakuje mi najbardziej! :)

Przed podaniem prażymy na suchej patelni odrobinę chipsów kokosowych, które układamy na wierzchu naszej panna cotty. 

Synek bardzo chciał za pozować, więc patrzcie kochani! :)

mleko kokosoweco zrobić ze śmietanki kokosowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!