23:42:00

Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotki to ciasta, które mają rzesze zwolenników. Chyba nie znam ludzi, którzy nie lubią jabłek. Znacie kogoś takiego?

Kruchy spód pokryty warstwą przepysznych cynamonowych jabłek, do tego lekka budyniowa pianka i jestem w niebie! :) 

Ciasto znikało w mgnieniu oka. Doprawione waniliową nutą w postaci kieliszeczka Stanislav Vanilla Bean. Stanislav ten charakteryzuje się słodkim smakiem z dodatkiem aromatycznej wanilii. Wódka Stanilav produkowana jest wody z najczystszych górskich źródeł, z żytniego spirytusu. Pięciokrotne destylowanie sprawia, że jest doskonała w smaku i ja osobiście plasuję ją bardzo wysoko na tle wódek w takiej grupie cenowej.


Potrzebujemy:
Ciasto kruche:

  • 200 g zimnego masła
  • 50 g smalcu (opcjonalnie, możesz zastąpić go dodatkowym masłem)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Warstwa z jabłkami:

  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Z podanych składników na kruche ciasto bardzo szybko zagniatamy kulę ciasta, którą dzielimy na 1 równe części. Wkładamy je do zamrażarki.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na mandolinie. Mieszamy je z sokiem z cytryny, cukrami oraz cynamonem i umieszczamy w garnku. Podgrzewamy do momentu aż lekko zmiękną i odparuje z nich większość soku. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.

Zamarzniętą kulę ciasta ścieramy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Starte ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce o wymiarach 30 x 23 (mniej więcej) i lekko przygniatamy dłonią. Na surowe ciasto nakładamy ciepłe jabłka.

Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukru (kolejną dokładamy, kiedy poprzednia się rozpuści). Na koniec dodajemy proszek budyniowy oraz olej i dokładnie mieszamy. Pianę wykładamy na jabłkach.

Na warstwę piany ścieramy resztę zamrożonego ciasta i wkładamy je do piekarnika na 40 - 45 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu studzimy. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...