niedziela, października 21, 2018

Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka z jabłkami to ciasto, które ma rzesze zwolenników. Chyba nie znam ludzi, którzy nie lubią jabłek. Znacie kogoś takiego?

Szarlotka z budyniową pianką to kruchy spód pokryty warstwą przepysznych cynamonowych jabłek, do tego lekka budyniowa pianka i jestem w niebie! :) Szarlotka z pianką jest bliską kuzynką ciasta, które piekły jeszcze nasze babcie, bo jest to tak naprawdę szarlotka na kruchym cieście wzbogacona o piankę na bazie białek z proszkiem budyniowym.

Ciasto z jabłkami znikało w mgnieniu oka. Doprawione waniliową nutą w postaci kieliszeczka Stanislav Vanilla Bean. Stanislav ten charakteryzuje się słodkim smakiem z dodatkiem aromatycznej wanilii. Wódka Stanilav produkowana jest wody z najczystszych górskich źródeł, z żytniego spirytusu. Pięciokrotne destylowanie sprawia, że jest doskonała w smaku i ja osobiście plasuję ją bardzo wysoko na tle wódek w takiej grupie cenowej.

szarlotka z budyniem

Potrzebujemy:
Ciasto kruche:

  • 200 g zimnego masła
  • 50 g smalcu (opcjonalnie, możesz zastąpić go dodatkowym masłem)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Warstwa z jabłkami:

  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Z podanych składników na kruche ciasto bardzo szybko zagniatamy kulę ciasta, którą dzielimy na 1 równe części. Wkładamy je do zamrażarki.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na mandolinie. Mieszamy je z sokiem z cytryny, cukrami oraz cynamonem i umieszczamy w garnku. Podgrzewamy do momentu aż lekko zmiękną i odparuje z nich większość soku. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.

Zamarzniętą kulę ciasta ścieramy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Starte ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce o wymiarach 30 x 23 (mniej więcej) i lekko przygniatamy dłonią. Na surowe ciasto nakładamy ciepłe jabłka.

Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukru (kolejną dokładamy, kiedy poprzednia się rozpuści). Na koniec dodajemy proszek budyniowy oraz olej i dokładnie mieszamy. Pianę wykładamy na jabłkach.

Na warstwę piany ścieramy resztę zamrożonego ciasta i wkładamy je do piekarnika na 40 - 45 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu studzimy. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne. :)

ciasto z jabłkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!