10:30:00

Zielona sałatka makaronowa

Sałatki makaronowe robi się bardzo szybko, dlatego bardzo je lubię. Niejednokrotnie ratują życie i smakują naprawdę wyśmienicie. W parę chwil macie sycący posiłek, którego nie da się nie lubić.

Tym razem przygotowałam ją w wersji "na zielono". Przepyszny zielony groszek, cięta fasolka szparagowa, myślę że w sezonie byłoby jeszcze lepiej, pierś z kurczaka, która nie zaburza koloru, bo jest biała, jaja plus domowy majonez, bo takiego tutaj użyłam i jest po prostu bosko!


Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie 500 g makaronu kokardki Makarony Babuni
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 puszka fasolki szparagowej (lub równowartość świeżej, ugotowanej, pokrojonej na 3 kawałki)
  • 4 ugotowane na twardo jaja
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 6 łyżek majonezu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Pierś z kurczaka smażymy z obydwu stron na oliwie lekko oprószając mięso solą i pieprzem.
Po obróbce termicznej pierś odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dzielimy ją na włókna, szarpiemy.

Makaron gotujemy al dente i również studzimy.

Puszki odsączamy z zalewy i dodajemy do wystudzonego makaronu razem z poszarpaną na włókna piersią kurczaka. 

Jaja kroimy w grubą kostkę i dodajemy do reszty składników.

Natkę pietruszki drobno siekamy i również dodajemy do miski.

Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy.

Sałatka jest doskonała w smaku! Smacznego Kochani! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...