21:29:00

Kasza gryczana z kurczakiem i szpinakiem

Uwielbiam odejście od rutyny ziemniaczanej na rzecz kaszy! 
Niepalona kasza gryczana ma łagodny orzechowy smak, a ugotowana w odpowiedni sposób jest sypka i pyszna. Dodajemy do niej pyszny sos z piersi kurczaka i szpinaku i jesteśmy w niebie!  :)


Potrzebujemy:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g kaszy gryczanej, u mnie ze sklepu BioIndygo 
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 100 g szpinaku 
  • 1 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulkę oraz drobno posiekany czosnek. 
Chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, doprawiamy suszonym oregano. Podsmażamy całość do momentu, aż mięso się zetnie.

W międzyczasie kaszę zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy co jakiś czas mieszając. Kiedy kasza wchłonie całą wodę - jest gotowa.


Kiedy nasze mięso z kurczaka jest już praktycznie gotowe, dodajemy do niego szpinak, może być zarówno mrożony jak i świeży. Szpinak potrzebuje dosłownie chwilę.

Na patelnię wlewamy również śmietankę, którą redukujemy odrobinę. Całość doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem i podajemy z przepyszną kaszą gryczaną. Posypujemy dużą ilością natki pietruszki i zajadamy! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...