18:41:00

Proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni

Domowe ciepłe i chrupiące bułeczki to to, co tygryski lubią najbardziej :) 
Dla mnie dodatek w postaci zdrowych pestek to taka kropka nad "i", którą z przyjemnością stawiam w przypadku domowych słonych wypieków.
Tym razem postawiłam na proste bułki pszenne, które są zawsze na topie i pestki dyni, które je wzbogacają razy milion! :)


Potrzebujemy:
  • 700 g mąki pszennej
  • 400 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
  • pestki dyni Korszeń

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.

W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkleja się z łatwością od ścianek miski. :) Potrwa to około 10 minut.

Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenia objętości. 

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na 16 równych części. Każdą z nich formujemy w zgrabną kulkę zakładając nieestetyczne boki pod spód.

Bułeczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut.

Po tym czasie smarujemy bułki mlekiem i posypujemy pestkami dyni. 

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...