niedziela, grudnia 09, 2018

Panierowane pierogi z ciasta parzonego

Usłyszałam ostatnio o przepisie na panierowane pierogi z ciasta parzonego i stwierdziłam, że muszę się podjąć tego tematu, choć pierogi wydają się być bardzo czasochłonnym przedsięwzięciem. 

Smażone pierogi to wspaniała przekąska na ciepło jak i na zimno. Właśnie zajadam się zimnym, prosto z lodówki i smakuje równie wspaniale jak taki prosto z patelni.

Te włoskie pierożki z ciasta parzonego noszą przepiękną nazwę Sofficini. Te małe panierowane pierożki można robić z różnymi farszami. Farsz na pierogi może być mięsny, ale równie dobrze można przygotować farsz wegetariański. 

Mój farsz na pierogi z ciasta parzonego to w zasadzie kilka prostych składników, które poznacie poniżej. 

pierożki z ciasta parzonego

Pierogi z ciasta parzonego można nadziać równie dobrze serem ze szpinakiem, kaszą z twarogiem, czy nawet można zrobić je na modłę naszych wigilijnych, tym samym powstaną smażone pierogi z kapustą i grzybami. 

Panierowane pierożki z ciasta parzonego

Potrzebujemy:
Ciasto na pierogi:
  • 3 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz do pierogów:
Panierka:
  • 2 jaja
  • 1/4 łyżeczki soli
  • bułka tarta
Przygotowanie panierowanych pierożków z ciasta parzonego:

W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy do niego wodę i zagotowujemy.
Kiedy woda z masłem zaczną się gotować dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy, aby przestygło, lecz nie do końca. Najlepiej pracuje się z ciepłym ciastem.

Po przygotowaniu ciasta na włoskie pierożki, przechodzimy do przygotowania farszu. 

Pierś z kurczaka drobno siekamy, dodajemy do niej pokruszoną fetę. 
Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę oraz kindziuk, którego również kroimy w kosteczkę. Zarumienione dodajemy do pokrojonego kurczaka oraz pokruszonej fety i ugniatamy widelcem na papkę. Doprawiamy solą i pieprzem, pamiętając, że feta jest już dosyć słona.

Ciasto parzone posypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy. Postępujemy dokładnie tak jak przy klasycznych pierogach, czyli wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Ciasto parzone w przeciwieństwie do ciasta na najlepsze ciasto na pierogi (przepis tutaj) wymaga podsypywania mąką, mimo to świetnie się skleja.

Ulepione pierogi należy teraz panierować. Najpierw obtaczamy je w rozbełtanym jajku z solą, następnie w bułce tartej.

Pierogi smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

włoskie pierożki z kurczakiem i fetą

Pierożki zyskują wspaniały smak dzięki podsmażonemu kindziukowi z dzika. Ta wędlina ma specyficzny smak, lekko kwaśny i pieprzny, który przełamuje smak farszu. Kindziuk z dzika to dodatkowa gratka dla miłośników wędlin. W ofercie Kuchni Myśliwskiej znalazłam jeszcze krakowską suchą z dzika oraz myśliwską z dzika. Bardzo mi one smakowały i z pewnością sięgnę po nie ponownie. 

wędliny z dziczyzny

Czaję się również na schab z dzika Sous-Vide i jeżeli go wypróbuję to od razu Wam dam znać o jego smaku! :) co do smaku dwóch pozostałych wędlin jestem zdania, że są warte grzechu! Bardzo lubię podsuszane wędliny, a te były dla mnie czymś zupełnie nowym, bo nigdy wcześniej nie próbowałam mięsa z dzika. Śniadanie z takimi rarytasami to jest coś wspaniałego i wykwintnego. Polecam odejść od rutyny i wypróbować coś nowego, bo warto. :)

włoskie pierożki sofficini

Pierożki sofficini z ciasta parzonego sprawdzą się idealnie jako przekąska dla gości. Będą mile zaskoczeni oryginalnością potrawy i jej smakiem. 

1 komentarz:

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)