sobota, grudnia 29, 2018

Prosty piegusek z galaretką

Prosty piegusek z galaretką to nie jest zwyczajne  wysokokaloryczne ciasto. Z resztą przekonajcie się sami!

Biszkopt z makiem jest u mnie znany w rodzinie bardzo dobrze, dlatego postanowiłam go nieco odmienić, nasiona jakie dodałam do biszkoptu to zdrowe nasiona chia.
Piegusek z kremem budyniowym i nasionami chia to przepyszny deser. Nasiona chia słyną ze swoich wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości, które pomagają nam przede wszystkim na dostarczenie do organizmu dużej ilości błonnika. Błonnik ma za zadanie wymieść z nas wszystko co zalega w naszych jelitach. Takie ciasto z kremem budyniowym będzie zatem idealne na wszelakie okazje, przy których mamy wiele innych pokus jedzeniowych, niekoniecznie zdrowych.

piegusek budyniowy

biszkopt z makiem

Ciasto z nasionami chia:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki nasion chia
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
Galaretka:
Poncz:
  • 100 ml wody
  • sok z połowy cytryny

ciasto z galaretką

Krem budyniowy:

Kilka godzin przed składaniem ciasta przygotowujemy bazę do kremu. Krem budyniowy, jak sama nazwa wskazuje, rozpoczynamy od ugotowania budyniu.
3/4 l mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrem.
W pozostałej ilości mleka rozrabiamy proszek budyniowy i mąkę. 

Do gotującego się mleka z cukrem wlewamy rozrobiony budyń i ciągle mieszając całość doprowadzamy do wrzenia.

Tak przygotowany krem odstawiamy do wystygnięcia. W tym samym momencie również wyjmujemy z lodówki masło, aby finalnie masło i budyń były w tej samej temperaturze. Tak przygotowujemy krem budyniowy, który się nie warzy. 

Kiedy budyń i masło są w tej samej temperaturze, masło ubijmy mikserem przez około 5 minut, aby je nieco napowietrzyć. Do masła dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując.

Ciasto z nasionami chia:

Biszkopt z nasionami chia to drugi etap jaki należy wykonać.
To tak naprawdę nie jest typowy biszkopt, bo robi się go o wiele prościej.

Całe jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą pianę. Do ubitej piany dodajemy (ciągle mieszając, na mniejszych obrotach) mąkę wymieszaną z nasionami chia i proszkiem do pieczenia.

Po dokładnym, ale delikatnym wymieszaniu ciasta, należy je przelać do dużej standardowej blaszki na ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto z nasionami chia pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C.

Po upieczeniu, postępujemy jak z biszkoptem, czyli zrzucamy 2 razy z wysokości kolan na podłogę, oczywiście nie tak, żeby ciasto nam wypadło z blaszki! :)

Galaretka:

Galaretki rozpuszczamy łącznie w 800 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Poncz:

Wodę mieszamy z sokiem z cytryny.

biszkopt z makiem i kremem

Składanie ciasta:

Biszkopt dzielimy na 2 części. Dolną część z powrotem wkładamy do blaszki i ponczujemy połową przygotowanego płynu.
Na nasączony biszkopt wykładamy 1/2 kremu budyniowego. 
Na krem budyniowy wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkiem stężała.
Na sztywną galaretkę wykładamy drugą część kremu budyniowego i przykrywamy ją górną częścią ciasta. Górne ciasto również nasączamy ponczem. 

Ciasto doskonale smakuje bez polewy, ale jeżeli macie ochotę, można do niego wykonać polewę czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)