piątek, grudnia 14, 2018

Puszysta chałka drożdżowa

Puszysta chałka drożdżowa to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii. U mnie w domu nie było takiej tradycji, ale myślę że warto poznać tajniki na przygotowanie chałki drożdżowej, ponieważ jest ona tak pyszna, że trudno jej się oprzeć, a nawet gdy nie uda Wam się jej zjeść świeżej to później taka chałka maczana w mleku i jajkach, usmażona jest niesamowitą propozycją śniadaniową.
Pyszna puszysta chałka sprawdza się przede wszystkim dla dzieci. One uwielbiają ciasta drożdżowe.
Chałka drożdżowa z kruszoną smakuje wybornie, szczególnie ze szklanką zimnego mleka! Poezja..

puszysta chałka drożdżowa

Potrzebujemy:
Ciasto drożdżowe:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
Do posmarowania:
  • 3 łyżki mleka

Puszysta Chałka przepis

Drożdże rozpuszczamy w mleku razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Jajko i żółtka mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Mąkę mieszamy z solą.

Do miski z mąką i solą dodajemy rozpuszczone masło wymieszane z jajkami oraz rozpuszczone drożdże w mleku. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, które z łatwością odkleja się od ścianek naczynia. Do tego momentu powinno trwać jego wyrabianie :)

Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, dzielimy na 3 lub 5 części. Z każdej części robimy długi wałeczek, ja mówię, że tak długi jak szerokość piekarnika. :) Podczas, gdy ciasto podzielicie na 3 części - zaplatacie z nich warkocz. Kiedy ciasto podzielicie na 5 części - z 3 uplatacie warkocz, pozostałe skręcacie i kładziecie na warkoczu, wtedy chałka będzie węższa i wyższa. 

Chałkę odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie smarujemy ją mlekiem i obsypujemy kruszonką przygotowaną z masła, mąki i cukru. Przygotowanie kruszonki polega na rozcieraniu składników w dłoniach, do momentu aż zaczną robić się z nich małe zlepiające się "kulki".

Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.

Chałka drożdżowa z kruszonką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!