wtorek, stycznia 01, 2019

Domowe belriso

  • Jak zrobić domowe belriso, aby przypominało to ze sklepu?
  • Jak przygotować domowe belriso?
  • Jakiego ryżu użyć do przygotowania belriso?
Domowe belriso to "bułka z masłem"! Bardzo szybki deser bez pieczenia, bez ślęczenia godzinami nad kuchenką, z prostych składników, deser z niewielu składników. Deser, który smakuje wyśmienicie na zimno, choć na ciepło jest także świetny. Przyznaję, że jest tak pyszny, że ciężko nam wytrwać do momentu aż się schłodzi. :)

budyń z ryżem

Potrzebujemy:
Jak ugotować ryż?

Ryż jaśminowy zalewamy szklanką wody i gotujemy do momentu aż wsiąknie całą wodę. 

W mleku rozprowadzamy cukier oraz proszek budyniowy.

Ugotowany, gorący ryż zalewamy mlekiem z cukrem i proszkiem budyniowym.

Teraz ciągle mieszając zagotowujemy całość. 

Tak przygotowany ryż na mleku przykrywamy i odstawiamy na minimum 20 minut.

deser na zimnodeser na bazie budyniu

Najlepiej deser belriso schłodzić w lodówce, wtedy do złudzenia przypomina ten, który możemy kupić w sklepie. 

Na schłodzony ryż z budyniem nakładamy kleks konfitury malinowej. Zamknij oczy i poczuj się jak w niebie! :)

deser bez pieczenia

Dodatek w postaci konfitury malinowej możecie oczywiście wymienić na swój ulubiony dodatek. Na myśl przychodzą mi prażone jabłka, owoce w żelu, sos karmelowy, czy sos czekoladowy. 

2 komentarze:

  1. muszę koniecznie wypróbować, coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W niedzielę próba dziękuję za przepis. Napiszę jak wnuczka oceniła deser zamiast ciasta

    OdpowiedzUsuń

Miłego dnia!