sobota, stycznia 05, 2019

Drożdżówki na słono

bułeczki drożdżowe


Bułeczki drożdżowe



Drożdżówki na słono to wspaniała alternatywa, jeżeli pizza to Wasze drugie "ja". Słone ciasto drożdżowe to smakowity kąsek, któremu ciężko się oprzeć - zwłaszcza, jeżeli masz pod ręką pyszny sos pomidorowy, albo sos czosnkowy. Bułki bezglutenowe nigdy nie były moją domeną, ale bułki pszenne już jak najbardziej.
Drożdżówka z kiełbasą przygotowana według tego przepisu jest pulchna i bardzo smaczna, spróbuj,  bo taka domowe bułki to sztos, nie pożałujesz. Konsystencja ciasta drożdżowego w przypadku tego przepisu jest dosyć rzadka, absolutnie się tym nie przejmujcie, po dobrym wyrobieniu ciasta, garowaniu (wyrastaniu) i lekkim podsypaniu pracuje się z nim świetnie. Moje wypieki zawsze się udają, taka skromna jestem :)

Bułeczki śniadaniowe wykonywane są przeze mnie dość często, a zazwyczaj weekend nie może się obejść bez ciasta drożdżowego.

Drożdżówki na suchych drożdżach przygotujesz analogicznie zastępując świeże drożdże, w proporcji: 
suche drożdże : świeże drożdże
1 : 2

Przepis na drożdżówkę (drożdżówka przepis):

Drożdżówki na słono - składniki:


Ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g miękkiego masła
Przepis na białą kiełbasę do bułek:

domowe bułki


Drożdżówki na słono - wykonanie:


Drożdże, zarówno świeże, czy suszone rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Chodzi tylko o to, żeby one się dobrze rozpuściły. Bułki bez drożdży by się nie udały.

W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże, jajko oraz miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Wyrabianie ciasta powinno trwać tak długo, aż ciasto będzie z łatwością odchodziło od ścianek miski. Można by powiedzieć, że są to bułeczki mleczne - bardzo puszyste i delikatne.

Wyrobione ciasto na drożdżowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Szybkie bułeczki z kiełbasą potrzebują nadzienia. Nadzienie do drożdżówek na słono wykonujemy w bardzo prosty sposób. Białą kiełbasę obieramy z osłonek, następnie rozdrabniamy przy pomocy blendera kielichowego lub malaksera, albo maszynki do mięsa. Do rozdrobnionej kiełbasy dodajemy 1 jajko i całość dokładnie mieszamy.

Kiedy nasze ciasto już wyrosło, przekładamy je na oprószony blat, dokładnie obtaczamy w mące i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Ciasto smarujemy nadzieniem z kiełbasy, podsmarowane ciasto drożdżowe zwijamy jak roladę i ostrym nożem oprószonym mąką tniemy je na 2 cm krążki.

Każda bułka drożdżowa musi być delikatnie przeniesiona na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie bulki wyjmujemy na kratkę i studzimy. Biała kiełbasa i jej niesamowicie cudny zapach niestety nie pozwoli nam czekać i czy tego chcecie, czy nie, zjecie je nim wystygną. Uwielbiam takie pachnące wypieki.

*Pytaliście, czy bułka tarta nie jest potrzebna do nadzienia, żeby je zwarła. Otóż, nie ma takiej potrzeby.

*Bułki z pieczarkami również możecie uzyskać wykonując to samo ciasto. Wystarczy zrobić nadzienie pieczarkowe.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger