00:06:00

Drożdżówki na słono

Drożdżówki na słono to wspaniała alternatywa, jeżeli pizza to Wasze drugie "ja". Słone ciasto drożdżowe to smakowity kąsek, któremu ciężko się oprzeć - zwłaszcza, jeżeli masz pod ręką pyszny sos pomidorowy, albo sos czosnkowy. 
Drożdżówka z kiełbasą przygotowana według tego przepisu jest pulchna i bardzo smaczna, spróbuj, nie pożałujesz. Konsystencja ciasta drożdżowego w przypadku tego przepisu jest dosyć rzadka, absolutnie się tym nie przejmujcie, po dobrym wyrobieniu ciasta, garowaniu (wyrastaniu) i lekkim podsypaniu pracuje się z nim świetnie. Nie polecam go jednak, jeżeli to jest Twoje pierwsze spotkanie z ciastem drożdżowym. 
Drożdżówki na suchych drożdżach przygotujesz analogicznie zastępując świeże drożdże, w proporcji: 
suche drożdże : świeże drożdże
1 : 2

Drożdżówki z kiełbasą

Potrzebujemy:
Ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g miękkiego masła
Nadzienie:
ile dać suchych drożdży?


Bułki drożdżowe na słono robimy według następujących wskazówek:

Drożdże, zarówno świeże, czy suszone rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Chodzi tylko o to, żeby one się dobrze rozpuściły.

W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże, jajko oraz miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Wyrabianie ciasta powinno trwać tak długo, aż ciasto będzie z łatwością odchodziło od ścianek miski.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Bułki drożdżowe z kiełbasą

Bułki drożdżowe z kiełbasą potrzebują nadzienia. Nadzienie do drożdżówek na słono wykonujemy w bardzo prosty sposób. Białą kiełbasę obieramy z osłonek, następnie rozdrabniamy przy pomocy blendera kielichowego lub malaksera, albo maszynki do mięsa. Do rozdrobnionej kiełbasy dodajemy 1 jajko i całość dokładnie mieszamy.

Kiedy nasze ciasto już wyrosło, przekładamy je na oprószony blat, dokładnie obtaczamy w mące i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Ciasto smarujemy nadzieniem z kiełbasy, podsmarowane ciasto drożdżowe zwijamy jak roladę i ostrym nożem oprószonym mąką tniemy je na 2 cm krążki.

Krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

drożdże suche zamiast świeżych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...