środa, stycznia 30, 2019

Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu



Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu?

 

O ile warzywa często mogą wylądować w sałatce, to z mięsem już bywa różnie. Wielu ludzi nie cierpi gotowanego mięsa, ja bardzo lubię, ale ja ogólnie lubię jeść, więc jestem mało statystyczna jeżeli chodzi o miłość do gotowanego mięsa.


Przepisy na sałatki z rosołu:



U mnie w domu bardzo często robimy rosół z kurczaka. Rosół drobiowy charakteryzuje się tym, że delikatne mięso jakim jest drób wymaga sporego wkładu. Zazwyczaj jest to cały kurczak, którego wcześniej kroję na kawałki. W rosole znajduje się wówczas: cały korpus z kurczaka, ćwiartki z kurczaka, szyja z kurczaka, skrzydełka z kurczaka i pierś z kurczaka. Trochę tego jest i mimo tego, że gotowane mięso drobiowe jest smaczne i często dodaję je na talerze, nie udaje mi się całym tym mięsem obdzielić rodziny. Zostaje zwłaszcza pierś, na którą muszę zawsze obmyślać nowy plan.

Pierś z kurczaka to taka część drobiu, która gotowana nadaje się rewelacyjnie do przerobienia jej na coś pysznego, bo sama w sobie, umówmy się - szału ni ma. 

Mięso z rosołu idealnie nadaje się do dodania go do sałatki, ale można z niego przygotować również doskonałe kotlety z mięsa z rosołu, takie kotleciki drobiowe z przyjemnością zjedzą dzieci, nawet nie doszukując się z czego zostały zrobione. 


Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu wymagają dobrego doprawienia oraz tłuszczyku, bo tłuszcz jako nośnik smaku doskonale je też nawilża, a przecież o to chodzi, żeby kotlety były soczyste i pełne smaku. Jeżeli chcecie, żeby kotlety drobiowe były dietetyczne nie dodawajcie skórek, ale będą przez to bardziej suche. Zamiennikiem może być dodanie odrobiny gotowanej marchewki.

gotowane mięso z rosołu



Składniki na kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu:


Potrzebujemy:
  • 350 g mięsa z rosołu (razem ze skórkami)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka dobrej przyprawy do kurczaka
  • sól, pieprz
Ponadto:
  • bułka tarta
  • masło klarowane
kotleciki drobiowerosół przepis


Przygotowanie kotletów:



Mięso z rosołu miksujemy w malakserze razem z cebulą, czosnkiem, jajkami, przyprawami i koperkiem.

Powstanie nam masa na kotleciki drobiowe, z której będzie można łatwo ulepić kotlety.
Z masy na kotlety z gotowanym mięsem powinno wyjść około 10 kotletów.

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu podałam z sałatką z buraczków, kukurydzy i cebulki oraz ryżem. Wyszło przepysznie! :)

co zrobić z mięsa z rosołu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)