piątek, stycznia 18, 2019

Pasta śledziowa do chleba

Śledziowa pasta to pyszne smarowidło do chleba, w nieco sałatkowej formie.
Nazwałabym ją nawet śledziową salsą, ponieważ wszystkie składniki są w kształcie zgrabnych diamencików. 
Pasta śledziowa do chleba jak widzicie na zdjęciach została przeze mnie pokazana na sałacie z tostami i tak też proponuję ją podać.
Pasta śledziowo - jajeczna składa się z kilku składników, które się ze sobą świetnie komponują. 

Pasta śledziowa z jajkiem poleca się na pyszną kolację lub rewelacyjną przekąskę na imprezę!

śledziowa pasta

Potrzebujemy:

  • 3 śledzie w occie
  • 4 duże jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


pasta śledziowa do chleba

Śledzie kroimy w kosteczkę, jajka na twardo również kroimy w kosteczkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Pokrojone śledzie z octu, pokrojone jajka na twardo, kukurydzę i majonez mieszamy ze sobą.

Pastę śledziowo - jajeczną doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

pasta jajeczna

Śledzie w occie mają zdecydowany kwaśny smak, dlatego nie potrzebowałam żadnego dodatkowo kwaśnego składnika, żeby przełamać smak smarowidła do chleba. W razie, gdybyście mieli w domu śledzie w oleju i właśnie z nich chcielibyście przyrządzić taką pastę śledziową, dodajcie do niej ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę i 1/2 cebuli posiekanej w drobną kostkę.

Pasta jajeczna ze śledziem

2 komentarze:

Miłego dnia!