09:52:00

Tarta z kurczakiem

Jak zrobić tartę na słono?
Co zrobić, żeby kruche ciasto nie było twarde?
Marchewka z groszkiem, jak przyrządzić, żeby była smaczna?
W tym przepisie odpowiem na te pytania!

Tarta z warzywami i kurczakiem smakuje doskonale, ale tylko pod dwoma warunkami, oczywiście. Jeżeli połączymy przepyszny farsz do tarty plus doskonałe kruche ciasto - nie ma opcji - powstanie przepyszne danie, które zjecie ze smakiem.

Tarta z kurczakiem to bardzo kruche ciasto i delikatne wnętrze, gdzie kawałki kurczaka, groszek i marchewka skąpane są w białym kremowym sosie, a tym sosem jest nic innego tylko doskonały beszamel. Beszamel z serem jaki wykonałam do tego dania zyskuje głębię smaku i polepszenie jego struktury właśnie poprzez dodanie do niego sera, ja dodaję odrobinę wędzonego sera. Przepis na beszamel znajdziecie poniżej.

Marchewka z groszkiem większości z Was pewnie kojarzy się ze znienawidzonym dodatkiem do obiadu. Mimo wszystko nie spisujcie tego dania na straty - bo i ja kiedyś tak uważałam, natomiast od pewnego czasu mocno przekonałam się do groszku, bo marchewkę polubiłam znacznie wcześniej.

Przepis na kruche słone ciasto jest bardzo prosty - to zaledwie kilka składników, które muszą być bardzo dobrze schłodzone oraz energia i szybkość jego wykonania. Kruche ciasto nie lubi, kiedy się je długo wyrabia, bo nie toleruje ciepła naszych rąk.

marchewka z groszkiem

Potrzebujemy:
Słone kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml bardzo zimnej wody
Nadzienie:
  • gotowana podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ugotowana marchew
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 50 g startego wędzonego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • 25 g masła klarowanego, u mnie masło klarowane Ghee, ze sklepu Kuchnie Świata 
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz


tarta z kurczakiem

Na początku przygotowujemy kruche słone ciasto.
Na blacie mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło i dobrze siekamy je nożem razem z mąką.
Do kopczyka z mąką dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. 

Foremkę do tarty (u mnie foremka ceramiczna 22x22 cm) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Następnie dno i brzegi wyklejamy kruchym ciastem. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.

kruche ciasto tarta

Kurczaka drobno siekamy. Marchewkę kroimy w kosteczkę.
Kurczaka, marchewkę, groszek, ser i musztardę łączymy ze sobą.

W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę pszenną i dodajemy po trochę mleko, cały czas mieszając, aby nie robiły nam się grudy. Beszamel doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gorący beszamel łączymy z kurczakiem, serem, groszkiem i marchewką. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na schłodzone kruche ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Gotową tartę podajemy na przykład z natką pietruszki i pomidorkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...