niedziela, stycznia 06, 2019

Jak zrobić tartę z kurczakiem?

Tarta z kurczakiem to słony spód oraz nadzienie. Ciasto na tartę to może być ciasto francuskie, ciasto chlebowe lub kruche ciasto, bez cukru. Nadzienie do tarty zazwyczaj składa się z połączenia warzyw z mięsem, które otacza gęsty sos. Po upieczeniu tarta na słono z łatwością daje podzielić się na kawałki, zupełnie jak  słodkie ciasto.


marchewka z groszkiem


Jaką tartę przyrządzić?

Tarte możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dwoma najważniejszymi wyznacznikami jest to, czy ma to być tarta na słono, czy tarta na słodko. Jeżeli już określiłaś swój kierunek, możemy przejść nieco dalej. Dziś na tapecie jest tarta z kurczakiem, czyli tarta wytrawna, na słono, ale jeżeli masz ochotę na słodkie co nieco, mam dla Ciebie kilka pomysłów, które z pewnością przypadną Ci do gustu. Tarta z owocami to najlepsza tarta na słodko. Może być to tarta z truskawkami, tarta z malinami, albo tarta z borówkami. A czy tarta z mascarpone nie brzmi pysznie? Przejdźmy do tart wytrawnych. Ja zamiennie bazuję na dwóch rodzajach ciasta. Zarówno ciasto chlebowe, jak i ciasto kruche bez dodatku cukru spełniają swoją funkcję idealnie. Jakie nadzienie do tarty jest najlepsze? Przyznam Ci szczerze, że zawsze staram się, aby w mojej tarcie znalazło się wszystko to, co aktualnie zalega w mojej lodówce. Może być to mięso, wędlina, warzywa (nawet mrożone warzywa) i sos, który zawsze można wykonać w nieco inny sposób.

Jakie ciasto na tartę?

Do przygotowania tarty możesz użyć tak naprawdę 3 rodzajów ciasta, z czego jedno z nich bez problemu kupisz w każdym sklepie. Pamiętaj, że półprodukty znacznie skracają czas przygotowania potraw, a czasem po prostu warto ułatwiać sobie życie. Ciasto francuskie to właśnie to ciasto na tarte, które jest najszybszym możliwym spodem do tarty. Wystarczy wyjąć francuskie ciasto z opakowania, rozwinąć, odkroić odpowiedni kawałek, wylepić nim blachę do tarty i wsadzić do piekarnika, aby się podpiekło. Później postępować dokładnie tak samo, jak z bohaterem dzisiejszej tarty, czyli ciastem kruchym. Ciasto kruche również możesz kupić w dużych marketach, ale ja podpowiem Ci, w jak łatwy sposób przygotować kruche ciasto. Jeszcze jednym ciastem do tarty może być ciasto chlebowe. Jest to ciasto drożdżowe, z niewielką ilością drożdży. Przygotowuje się je bardzo podobnie jak ciasto na pizzę.

Co zrobić, żeby kruche ciasto do tarty nie było twarde?

Przepis na kruche słone ciasto jest bardzo prosty - to zaledwie kilka składników, które muszą być bardzo dobrze schłodzone oraz energia i szybkość jego wykonania. Kruche ciasto nie lubi, kiedy się je długo wyrabia, bo nie toleruje ciepła naszych rąk. Tę zasadę możemy przypisać do każdego rodzaju kruchego ciasta. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz kruchy spód do jabłecznika, ciasto kruche do sernika, kruche ciasto ze śliwkami, rabarbarem, truskawkami, czy innymi owocami, zawsze trzymaj się zasady nieocieplania ciasta. Zimne masło do kruchego ciasta to podstawa. Warto nawet przed przygotowaniem ciasta włożyć je (pokrojone na kosteczki) do zamrażarki na około 1 godzinę. Masło zrobi się wówczas jeszcze zimniejsze, co spowoduje, że nie będziemy w stanie podnieść znacząco jego temperatury podczas wyrabiania. To samo tyczy się jajek, których również używamy do ciasta. Jajka do ciasta kruchego powinny być zimne. Do ciasta kruchego na słono dodajemy tylko jedno jajko, a struktura ciasta tkwi tak naprawdę w zimnym cieście.

Jak zrobić kruche ciasto na tartę wytrawną?


Kruche ciasto, tak jak już wspomniałam, nie lubi ciepła naszych rąk, dlatego najlepsze ciasto kruche wychodzi spod siekacza (rozdrabniacza), malaksera, thermomixa lub innego urządzenia, w którym można przygotować ten rodzaj ciasta. One tak naprawdę przyspieszają naszą pracę i zmniejszają cały bałagan, jaki może powstać podczas wyrabiania ciasta. Przy okazji to tempo pracy sprawia, że ciasto się nie ociepla. Drobinki masła nie łączą się dokładnie z mąką, co sprawia, że ciasto zyskuje kruchość. Masło rozpuszcza się dopiero podczas pieczenia i to jest właśnie ten sukces, jaki chcesz osiągnąć! Znając tę zasadę, już nigdy nie popełnisz błędu, a Twoje wypieki będą onieśmielały innych. Już wiesz, co jest najważniejszym punktem, podczas wyrabiania ciasta. Jak zrobić kruche ciasto, kiedy nie masz do tego żadnych urządzeń? Zapewne masz w domu dużą deskę do krojenia lub stolnicę, tylko nie może być to silikonowa mata, bo na jej powierzchni nie możesz pracować nożem. Posiekaj wszystkie składniki nożem i zagnieć szybko dłońmi.

Siekacz do ciasta


Rozdrabniacz do ciasta kruchego to bardzo proste urządzenie, które zbudowane jest z metalowej części, która rozdrabnia składniki i łączy składniki mokre ze składnikami suchymi, a także rączki, która ułatwia trzymanie urządzenia w pożądanej pozycji. Siekacz do ciasta kupisz w wielu sklepach, stacjonarnie będą to sklepy gospodarstwa domowego, czy nawet Pepco, które jest obecnie w każdym mniejszym mieście. Urządzenie do wyrabiania kruchego ciasta nie tylko sprawi, że kruche ciasto nie będzie się ocieplać, ale również do jego przygotowania zużyjesz mniej energii, a Twoje dłonie nie będą tak brudne, jak podczas tradycyjnego wyrabiania ciasta. 

Jak zrobić tartę na słono?

Tarta z owocami, czy tarta z jabłkami na słodko to bardzo mocny punkt spotkań z rodziną, ale ja również stawiam na słone wypieki. Na początku pomyślałam, że tarta ze szpinakiem będzie super rozwiązaniem na ten dzień, ale mrożony szpinak, a raczej jego brak, zadecydował inaczej. Tarta z warzywami i kurczakiem smakuje doskonale, ale tylko pod dwoma warunkami. Jeżeli połączymy przepyszny farsz do tarty plus doskonałe kruche ciasto - nie ma opcji - powstanie przepyszne danie, które zjecie ze smakiem. Tarta na obiad, kiedy jest gorąca, smakuje wyśmienicie, ale tarta na zimno też jest niezłym rozwiązaniem i może się tym samym okazać, że tarta do pracy to całkiem ciekawa opcja. No właśnie! Przygotowanie tarty na słono sprowadza się do 2 rzeczy. Musisz przygotować ciasto na tartę wytrawną, ale mam nadzieję, że nie masz już żadnych obaw z nim związanych, a także nadzienie, czy farsz do tarty. 

Nadzienie - tarta wytrawna


Tarta z kurczakiem to bardzo kruche ciasto i delikatne wnętrze, gdzie kawałki kurczaka, groszek i marchewka skąpane są w białym kremowym sosie (tarta bez śmietany), a tym sosem jest nic innego tylko doskonały beszamel. Beszamel z serem, jaki wykonałam do tego dania, zyskuje głębię smaku i wspaniałą strukturę poprzez dodanie do niego sera. Ja dodaję odrobinę wędzonego sera. Przepis na beszamel znajdziecie poniżej. Oczywiście tarta na słono nie musi mieć tylko nadzienia z kurczakiem i groszkiem, są również inne opcje:
  • tarta  z kurczakiem i szpinakiem,
  • tarta z kurczakiem i brokułami,
  • tarta z kurczakiem i warzywami mieszanymi,
  • tarta z kurczakiem i pieczarkami,
  • tarta z kurczakiem i porem,
  • tarta z kurczakiem i cukinią,
  • tarta z kurczakiem i papryką,
a także wiele innych. Nie musisz ograniczać się do 1 rodzaju warzyw. Z pewnością dodanie cebuli, która jest zawsze cichym bohaterem nadającym tak naprawdę wiele smaku, będzie strzałem w 10. 

Marchewka z groszkiem. Jak przyrządzić marchewkę z groszkiem, żeby była smaczna?


Marchewka z groszkiem większości z Was pewnie kojarzy się ze znienawidzonym dodatkiem do obiadu, najczęściej z przedszkola. Mimo wszystko nie spisujcie tego dania na straty - bo i ja kiedyś tak uważałam, natomiast od pewnego czasu mocno przekonałam się do groszku, marchewkę polubiłam znacznie wcześniej. Odkryłam, że groszek, którego używałam jest po prostu niesmaczny, nie działało to na takiej zasadzie, że ja po prostu nie lubię groszku. Wręcz przeciwnie - uwielbiam, ale te z puszki potrafią mieć różny smak. Najlepiej jest wyhodować własny groszek, dlatego, że groszek z ogródka jest po prostu bajeczny. Zwłaszcza groch cukrowy, który w każdej fazie wzrostu smakuje inaczej. Marchewka z groszkiem to bardzo dobry dodatek do obiadu, ale świetnie nadaje się również, jako składnik do tarty. Co zrobić, żeby groszek z marchewką były smaczne? Nie gotuj ich za długo i dobrze dopraw. 

Tarta przepis


Przepis na tartę jest bardzo łatwy. Poradzisz sobie z nim, nawet jeżeli kuchnia to nie jest miejsce, w którym się spełniasz, albo po prostu często przebywasz z konieczności. Wystarczy trzymać się wskazówek, jak również przeczytać to, co miałam dla Was do powiedzenia na początku tego wpisu. To są moje doświadczenia, którymi się z Wami dzielę, żeby wszystkim było łatwiej. Ja również często bazuję na poradach innych, bo po to tutaj jesteśmy, aby się wspierać, nawet jeśli chodzi o przepis na tarte. Składniki do tej pysznej tarty ze zdjęć znajdziecie poniżej.

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml bardzo zimnej wody

Nadzienie do tarty:
  • gotowana podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ugotowana marchew
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 50 g startego wędzonego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • 25 g masła klarowanego
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz


tarta z kurczakiem


Tarta przepis na ciasto


  1. Na stolnicy, dużej desce lub innym miejscu, w którym zwykle wyrabiacie ciasto, wymieszaj mąkę z solą, dodajemy do niej pokrojone w kostkę zimne masło i dobrze posiekaj je nożem razem z mąką. Możesz siekać ciasto siekaczem.
  2. Do kopczyka z mąką dodaj żółtko oraz zimną wodę i szybko zagnieć kruche ciasto. 
  3. Forma do tarty (u mnie foremka ceramiczna 22x22 cm) musi być wcześniej wysmarowana masłem i obsypana kaszą manną lub bułką tartą. Dno i brzegi wyklej kruchym ciastem. Tak przygotowaną foremkę włóż do lodówki na czas przygotowania farszu.

Tarta na obiad - nadzienie do tarty


  1. Kurczaka drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w kosteczkę.
  2. Do pokrojonych składników dodaj groszek, ser i musztardę. Wszystko ze sobą połącz.
  3. W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę pszenną i wlewaj po trochę mleko, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudy. Beszamel dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Gorący beszamel połącz z kurczakiem, serem, groszkiem i marchewką. Tak przygotowane nadzienie wyłóż na schłodzone kruche ciasto i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 minut.

Wytrawna tarta - Jak podać tartę?

Tarta na słono z kurczakiem smakuje świetnie z natką pietruszki i pomidorkami, tak prosto ozdobione talerze będą ciekawym tłem dla pysznego dania. Tak sobie myślę, że piękna zastawa stołowa potrafi często dopełnić danie swoim wyglądem. Ja akurat jestem maniaczką wszelakiej zastawy. Wszystko mam posegregowane kolorami i absolutnie nie jestem w stanie z niczego zrezygnować, bo przecież mi się zawsze może przydać. U kogo w domu nie stoi dodatkowa zastawa stołowa - niech pierwszy rzuci kamień! :)

13 komentarzy:

  1. Twoja tarta z kurczakiem wyglada naprawdę smakowicie! I jaki fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie ta tarta z kurczakiem 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka tarta z kurczakiem, to idealny pomysł na obiad :) pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta z kurczakiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna tarta z kurczakiem, mniam! 😋

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze jadłam tarty na słodko, ale tarta z kurczakiem brzmi kusząco ��

    OdpowiedzUsuń
  7. Niby zwykła tarta z kurczakiem, a można ją jeść i jeść 🥰🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwsza moja tarta w życiu 🙈

    OdpowiedzUsuń
  9. Dokładnie..zawsze z owocami a wczoraj tarta z kurczakiem. Hehe

    OdpowiedzUsuń
  10. Kto by pomyślał że tarta moze nie być z owocami. .... Pycha. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie. Już czuję ten zapach. Sama jutro spróbuję zrobić zgodnie z przepisem. ����

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta tarta z kurczakiem podbiła moje serce 👍🏻

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh wygląda obłędnie 😍 Już wiem co jutro na obiad będzie robione, bo takiego smaka mi narobiłaś 😊

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger