niedziela, stycznia 06, 2019

Tarta z kurczakiem


Tarta wytrawna



  • Jak zrobić tartę na słono?
  • Co zrobić, żeby kruche ciasto nie było twarde?
  • Marchewka z groszkiem, jak przyrządzić, żeby była smaczna?
W tym przepisie odpowiem na te pytania!

Oczywiście tarta z owocami, czy tarta z jabłkami na słodko to bardzo mocny punkt spotkań z rodziną, ale ja również stawiam na słone wypieki. Na początku pomyślałam, że tarta ze szpinakiem będzie super rozwiązaniem na ten dzień, ale mrożony szpinak, a raczej jego brak zadecydował inaczej.

Tarta z warzywami i kurczakiem smakuje doskonale, ale tylko pod dwoma warunkami, oczywiście. Jeżeli połączymy przepyszny farsz do tarty plus doskonałe kruche ciasto - nie ma opcji - powstanie przepyszne danie, które zjecie ze smakiem. Tarta na obiad, kiedy jest gorąca smakuje wyśmienicie, ale tarta na zimno też jest niezłym rozwiązaniem i może się tym samym okazać, że tarta do pracy to całkiem ciekawa opcja.

Tarta z kurczakiem to bardzo kruche ciasto i delikatne wnętrze, gdzie kawałki kurczaka, groszek i marchewka skąpane są w białym kremowym sosie (tarta bez śmietany), a tym sosem jest nic innego tylko doskonały beszamel. Beszamel z serem jaki wykonałam do tego dania zyskuje głębię smaku i polepszenie jego struktury właśnie poprzez dodanie do niego sera, ja dodaję odrobinę wędzonego sera. Przepis na beszamel znajdziecie poniżej.

Marchewka z groszkiem większości z Was pewnie kojarzy się ze znienawidzonym dodatkiem do obiadu. Mimo wszystko nie spisujcie tego dania na straty - bo i ja kiedyś tak uważałam, natomiast od pewnego czasu mocno przekonałam się do groszku, bo marchewkę polubiłam znacznie wcześniej.

Przepis na kruche słone ciasto jest bardzo prosty - to zaledwie kilka składników, które muszą być bardzo dobrze schłodzone oraz energia i szybkość jego wykonania. Kruche ciasto nie lubi, kiedy się je długo wyrabia, bo nie toleruje ciepła naszych rąk.

marchewka z groszkiem



Słone kruche ciasto do tarty:


  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml bardzo zimnej wody

Nadzienie do tarty:

  • gotowana podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ugotowana marchew
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 50 g startego wędzonego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • 25 g masła klarowanego, u mnie masło klarowane Ghee, ze sklepu Kuchnie Świata 
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

tarta z kurczakiem



Na początku przygotowujemy kruche słone ciasto.
Na blacie mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło i dobrze siekamy je nożem razem z mąką.
Do kopczyka z mąką dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. 

Forma do tarty (u mnie foremka ceramiczna 22x22 cm) musi być wysmarowana masłem i obsypana kaszą manną. Dno i brzegi wyklejamy kruchym ciastem. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.

kruche ciasto tarta


Kurczaka drobno siekamy. Marchewkę kroimy w kosteczkę.
Kurczaka, marchewkę, groszek, ser i musztardę łączymy ze sobą.

W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę pszenną i dodajemy po trochę mleko, cały czas mieszając, aby nie robiły nam się grudy. Beszamel doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gorący beszamel łączymy z kurczakiem, serem, groszkiem i marchewką. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na schłodzone kruche ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Tarta na słono z kurczakiem smakuje świetnie z natką pietruszki i pomidorkami, tak prosto ozdobione talerze będą ciekawym tłem dla pysznego dania. Tak sobie myślę, że piękna zastawa stołowa potrafi często dopełnić danie swoim wyglądem. Ja akurat jestem maniaczką wszelakiej zastawy. Wszystko mam posegregowane kolorami i absolutnie nie jestem w stanie z niczego zrezygnować, bo przecież mi się zawsze może przydać. U kogo w domu nie stoi dodatkowa zastawa stołowa - niech pierwszy rzuci kamień! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger