poniedziałek, stycznia 21, 2019

Wilgotne ciasto cytrynowe

Wilgotne ciasto cytrynowe wymaga składników w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, w innym wypadku ciasto nie wyjdzie i zrobi się zakalec. Ucierane ciasta mają to do siebie, że ich składniki powinny być w tej samej pokojowej temperaturze, dlatego składniki na to ciasto wyjmijcie kilka godzin wcześniej z lodówki.
Ciasto cytrynowe z kremem truskawkowym wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu.
Zakręcone truskawkowo - cytrynowe ciasto to ucierane ciasto cytrynowe, do którego będą nam potrzebne dwa worki, nawet bez tylki. Chodzi o to, że musicie na cieście zrobić zakręconą spiralkę serową i truskawkową. To one sprawią, że wewnątrz będą widoczne kropeczki z kremu truskawkowego, a z serowego nieco mniej, ponieważ średnio kontrastuje on z jasnym ciastem, ale nadaje fajnego smaku i o to w wypiekach chodzi.

Pyszne ciasto cytrynowe z sokiem z cytryny jest orzeźwiające z wyraźnym posmakiem cytrusa, który równoważony jest przez słodkość kremu truskawkowego.

Ciasto przygotujecie w tortownicy o średnicy 24 cm.

Szybkie ciasto cytrynowe to świetna propozycja na spotkania towarzyskie, jak również na domowy podwieczorek.

Ciasto cytrynowe z kremem truskawkowym

Ciasto cytrynowe przepis:

Ciasto - składniki:
  • 375 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 320 ml mleka
  • 115 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
Serowe nadzienie::
  • 225 g kremowego serka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:


cytrynowo - truskawkowe ciastoProste wilgotne ciasto

Na początku przygotujemy nadzienie serowe.

Ser wraz z cukrem blendujemy na gładki krem. Dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Ciasto cytrynowe z sokiem z cytryny

Jaja mieszamy z roztopionym masłem.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem.

Do mąki, proszku, soli i cukru dodajemy masło z jajkami i mieszamy. Do ucieranego ciasta dodajemy mleko i ponownie ucieramy.

Do utartego ciasta dodajemy ekstrakt waniliowy, sok i otartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

Ser do ciasta przekładamy do worka, nadzienie truskawkowe wkładamy do drugiego worka.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nie 1/2 ciasta. 
W workach ucinamy 1 róg i wyciskamy spiralnie nadzienie. Najpierw wyciskamy masę serową, później nadzienie truskawkowe.
Nadzienia zalewamy resztą ciasta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę.

Gotowe nadzienie truskawkowe Lauretta w ostateczności możecie zamienić na marmoladę. Jednak gama gotowych kremów Lauretta to termostabilne nadzienia, dzięki którym z pewnością uzyskacie nadany przed pieczeniem kształt.

Nasz pyszny wypiek możemy posypać cukrem pudrem, ale z powodzeniem można przygotować cytrynowe ciasto z lukrem, który sprawi, że będzie pięknie wyglądało i smakowało.

1 komentarz:

  1. Witam.W przepisie w dwoch punktach jest podany proszek do pieczenia.Ile ostatecznie nalezy go dodac?

    OdpowiedzUsuń

Miłego dnia!